Fem frågor till professor Joakim Dillner
Satsning som ska utplåna livmoderhalscancer haltar
Joakim Dillner. Foto: Ulf Sirborn

Satsning som ska utplåna livmoderhalscancer haltar

Kan nya extramiljoner få fart på hpv-vaccineringen som ska utplåna livmoderhalscancer till 2027?

6 aug 2024, kl 08:16
0

Annons

För att Sverige ska nå målet att utplåna livmoderhalscancer till 2027 behöver många av Sveriges regioner göra en rejäl uppryckning under den kommande hösten. Det krävs om 70 procent av alla kvinnor födda 1994-1999 ska hinna ta det kostnadsfria niovalenta (skyddar mot nio virusstammar) hpv-vaccinet före årsskiftet.

En interaktiv karta hos Regionala cancercentrum i samverkan visar dock att täckningen ännu varierar kraftigt mellan regionerna. Och den genomsnittliga täckningen ligger bara på 38 procent.

Detta trots att projektet för att utplåna livmoderhalscancer, som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat, har pågått i snart tre år.

Mer pengar för att utplåna livmoderhalscancer

Nu avsätter regeringen ytterligare fyra miljoner kronor till att försöka öka vaccinationstakten. Anslaget går till Regionala cancercentrum i samverkan, RCC, och ska användas för att i samarbete med Cancerfonden ”främja en hög och jämlik vaccinationstäckningsgrad mot hpv”.

Läkemedelsvärlden talade med professor Joakim Dillner, Karolinska institutet, som leder den nationella forskningsstudien om projektet.

Varför går det så trögt med hpv-vaccineringen?

– Det går inte trögt överallt. På vissa håll går det tvärtom mycket bra. Några regioner – Kalmar, Värmland och Halland – är i princip redan klara. Men problemet är att det också finns ett flertal regioner som släpar efter rejält.

Enkelt är bättre än krångligt

Vad gör de framgångsrika regionerna som de andra inte gör?

– De som har bäst resultat har gjort det lätt att anta erbjudandet om kostnadsfri hpv-vaccinering. De har haft god kapacitet för vaccinationsarbetet och de har erbjudit alla kvinnor i målgruppen en förbokad vaccinationstid. Ett enkelt, tydligt erbjudande är en nyckel till framgång.

– De som lyckats mindre bra har i stället haft låg kapacitet och/eller gjort det mer komplicerat att delta. Exempelvis genom att kvinnorna varit tvungna att leta upp information på en webbsida för att sedan kunna beställa tid.

Vill hjälpa regioner byta strategi

Är du glad över de nya extrapengarna från regeringen?

– Ja, framför allt för att det visar att vi har ett tydligt politiskt stöd ända upp på regeringsnivå.

– En del av pengarna kommer att användas till att under hösten förstärka information och kommunikation till målgruppen. Vi måste öka kännedomen ännu mer om möjligheten att kostnadsfritt ta andra generationens hpv-vaccin som ger ett bättre skydd och är lika säkert som det tidigare vaccinet.

– Vi kommer också att satsa på att sprida erfarenheter och metoder från de regioner som lyckats bäst till övriga regioner. Så att dessa kan ändra sina strategier och förhoppningsvis öka sin vaccinationstäckning.

Utplåna livmoderhalscancer kan försenas

Kommer vaccinationstäckningen upp i 70 procent fram till årsskiftet?

– Osvuret är bäst. Men jag förstår inte riktigt varför inte alla regioner snabbt skulle kunna införa samma arbetssätt som de mer framgångsrika regionerna redan har gjort.

– Annars har vi missat målet att utrota livmoderhalscancer till 2027. Så det är bråttom. Vi har redan förlängt projektet med tillhörande statsanslag för vaccininköp flera gånger. Det är inte rimligt med ytterligare förlängning utan vi får i så fall gå tillbaka till ritbordet och fundera på andra lösningar.

– Både flickor och pojkar får ju numer hpv-vaccin i mellanstadieåldern och där är vaccintäckningen mycket god. Visserligen kommer hpv tack vare detta så småningom att släckas ut även utan projektets planerade catch-up-vaccinering av 23-30-åringar. Jag har beräknat att det i så fall kan bli till 2039 eller 2040.

– Men under tiden kommer vi att få ett antal hpv-infektioner och cancerfall som egentligen är onödiga bland de kvinnor som har för dåligt skydd.

Vaccin ger starkt skydd mot livmoderhalscancer

Humant papillomvirus, hpv, är den främsta orsaken till livmoderhalscancer. Vaccination mot hpv och screening för att hitta hpv-infektioner gör det möjligt att helt utplåna virusinfektionen och därmed livmoderhalscancer.

Dagens vaccin skyddar, till skillnad från tidigare vaccin, mot nio virusstammar. Bland annat mot hpv16 och hpv18 som orsakar allra flest fall av livmoderhalscancer. Vaccinet ger ett upp till 90-procentigt skydd mot livmoderhalscancer.

Vaccineringen av skolbarn kommer på sikt att leda till att vi blir av med hpv och åtföljande cancer. Men syftet med det projekt som Karolinska institutet leder är att vi ska nå det målet mycket snabbare, redan till 2027.

Metoden är att erbjuda alla landets kvinnor födda 1994-1999 kostnadsfri vaccinering mot hpv. I den gruppen av unga kvinnor är fortfarande många ovaccinerade eller har fått det äldre vaccinet som inte skyddar lika bra.

För att utplåna livmoderhalscancer till 2027 behöver 70 procent av kvinnorna i målgruppen ha tagit vaccinet före 2025.

Källor: Regionala cancercentrum i samverkan, Cancerfonden

Föregående artikel Statiner till hiv-positiva motar förhöjd hjärt-kärlrisk
Nästa artikel NAT-test ska öka svensk blodsäkerhet