”Amfetamin är inte vilket läkemedel som helst”. Det skriver Ylva Sandström, ordförande för Distriktsläkarföreningen, debattartikel i onsdags. Hon varnar för att utöka rätten att skriva ut centralstimulerande adhd-läkemedel som amfetamin till fler läkarkategorier, som specialister i allmänmedicin.
Nu replikerar Läkemedelsverkets experter Paulina Tuvendal och Rickard Ljung: Utökad förskrivningsrätt är inte ensamt lösningen.
Delar oron över adhd-läkemedel
DEBATT. Läkemedelsverket delar Ylva Sandströms oro över det ökande antalet personer som diagnosticeras med adhd och behandlas med adhd-läkemedel.
En del i det regeringsuppdrag Läkemedelsverket ansvarar för innefattar att utreda konsekvenserna av en utökad förskrivningsrätt.
Specialister ska skriva ut adhd-läkemedel
Läkemedelsverkets gällande ståndpunkt är att förskrivningsrätten för metylfenidat och lis/dexamfetamin (centralstimulerande adhd-läkemedel. Reds anm.) ska vara begränsad till de specialiteter som utreder och behandlar dessa patienter och att en utökad förskrivningsrätt inte ensamt är en lösning på nuvarande utmaningar.
(Läkemedelsverket kräver i dag att läkare som skriver ut narkotiska adhd-läkemedel har specialistkompetens i barn och ungdomspsykiatri, psykiatri, rättspsykiatri, neurologi eller barn- och ungdomsneurologi med habilitering. Reds anm.)
Ylva Sandström hävdar att Läkemedelsverket överväger att tillåta förskrivning från primärvården. Det är felaktigt.
Inga sådana överväganden pågår inom Läkemedelsverket.
Huvudfokus är ökad kunskap om adhd
Däremot, som ett led i att utreda hur utredning, behandling och uppföljning av dessa patienter bäst ska utformas, undersöker Läkemedelsverket bland annat hur våra grannländer arbetar med samarbeten mellan specialistpsykiatrin, primärvården och skolhälsovården.
Huvudfokus i uppdraget är att få en ökad kunskap om förekomsten av adhd och därmed i förlängningen för hur vården, skolan och samhället i stort ska utformas för att säkerställa att personer med dessa funktionsnedsättningar får bästa förutsättningar, stöd och behandling.
Samarbetar med läkarföreningar
Regeringsuppdraget genomförs i nära samarbete med andra myndigheter och berörda professioner.
Bland annat är Svensk förening för allmänmedicin, Svenska distriktsläkarföreningen och Svenska föreningen för barn- och ungdomspsykiatri representerade.
Paulina Tuvendal, apotekare, farm dr, projektledare, Läkemedelsverket
Rickard Ljung, läkare, professor, enhetschef, Läkemedelsverket