WHO kallar till möte om utbrottet av svårare mpox
Tedros Adhanom Ghebreyesus.

WHO kallar till möte om utbrottet av svårare mpox

Nytt WHO-beslut ska också ge de hittills drabbade länderna enklare tillgång till mpox-vaccinerna.

8 aug 2024, kl 10:18
0

Den typ av svårare mpox som plågar Demokratiska republiken Kongo har de senaste månaderna även börjat dyka upp i några av dess grannländer. Situationen är nu så oroande att Världshälsoorganisationen, WHO, kallar in en kommitté bestående av ledande internationella experter.

Det meddelade WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus vid en presskonferens på onsdagen.

Expertkommitténs uppgift är att diskutera om mpox-utbrottet nu ska klassas som ett internationellt folkhälsonödläge. Termen är ”public health emergency of international concern” och motsvarar vad som i dagligt tal brukar kallas pandemi.

– I ljuset av spridningen av mpox utanför Demokratiska republiken Kongo, och möjligheten till fortsatt internationell spridning inom och utanför Afrika, har jag beslutat tillkalla en nödlägeskommitté, sa WHO-chefen.

– Kommittén kommer att ha möte så snart som möjligt.

Ska öka tillgång till vacciner

Om WHO utropar ett internationellt hälsonödläge ökar de rättsliga möjligheterna för organisationen och andra aktörer att vidta åtgärder mot utbrottet. Åtgärder för att bistå de drabbade länderna och att försöka begränsa smittspridningen.

WHO försöker också underlätta för de länder där smittan nu sprids att få tillgång till vacciner mot mpox, vilket de tidigare knappast alls har haft. Det finns i dag två sådana vacciner. Det ena är Imvanex (även kallat Jynneo) från Bavarian Nordic som Sverige använder. Det andra är ett vaccin kallat LC16 från det japanska företaget KM biologics.

Genom att föra in dessa på en lista över läkemedel för nödanvändning (“emergency use”) ser WHO till att låginkomstländer som inte har egna vaccingodkännanden att vila på ändå kan använda dem.

Dessutom kan hjälporganisationer som vaccinalliansen Gavi och FN-organet Unicef då skaffa vacciner för att distribuera dem där de behövs.

Svårare mpox än i Europa

Viruset bakom det pågående utbrottet i Demokratiska republiken Kongo och dess grannländer ger svårare mpox än den variant av viruset som vi sett i vårt land.

Den mildare varianten kallas klad II och sprids sedan 2022 i bland annat Sverige och övriga Europa. Den smittar främst vid sexuella kontakter och smittspridningen sker hittills huvudsakligen bland män som har sex med män.

I Sverige uppmanar Folkhälsomyndigheten, som Läkemedelsvärlden rapporterat, fortsatt personer i denna riskgrupp att vaccinera sig vilket de kan göra kostnadsfritt.

Ny virusvariant oroar

Mpox klad II kan, enligt Folkhälsomyndigheten, förutom blåsor på olika delar av kroppen ge feber, huvudvärk, muskelvärk och andra infektionssymtom. Men de är i regel mildare än de symtom som klad I orsakar. Mpox klad I kan även vara livshotande.

Mpox klad I smittar inte bara vid sexuell kontakt och har bland annat drabbat många barn. Utbrottet i Demokratiska republiken Kongo har pågått i åratal. Bara sedan början av 2023 har omkring 27 000 fall rapporterats där, varav över 1 100 med dödlig utgång.

Smittspridningen har accelererat i år och en ny undervariant av klad I har dykt upp i det afrikanska utbrottet. Den kallas klad Ib och kan inte bara ge livshotande symtom utan verkar dessutom smitta ännu lättare än sin föregångare.

Allt fler fall i Afrika

Ett 50-tal fall av mpox har enligt WHO i år rapporterats av andra afrikanska länder än Demokratiska republiken Kongo. Centralafrikanska republiken, Republiken Kongo, Kamerun, Elfenbenskusten, Liberia, Nigeria och Sydafrika har haft fall av mpox klad Ia.

Kenya, Rwanda och Uganda har rapporterat fall av den nya undervarianten klad Ib och prover från Burundi är ännu inte färdiganalyserade.

”Mycket låg” risk för svårare mpox i Europa

EU:s smittskyddsmyndighet ECDC publicerade nyligen en analys av mpox-risken i Europa. ECDC bedömer att risken är mycket låg för att den nya formen av svårare mpox, klad Ib, ska sprida sig till europeiska länder.

Risken för den mildare mpox klad II är enligt ECDC låg för Europas befolkning i stort, och måttlig bland män som har sex med män.