Ungefär var tredje person, 27 procent, svarade ja på enkätfrågan om de kunde tänka sig att handla receptbelagda hostmediciner på nätet, utan att ha recept på läkemedlet. Det blir drygt 2.1 miljoner personer.
Det är Läkemedelsverket som i samarbete med ett opinionsföretag undersökt svenskars inställning till att köpa receptbelagda läkemedel på internet.
Sammanfattningsvis är det betydligt färre som gjort det än som kan tänka sig att göra det. Det gäller också att handla receptbelagda läkemedel utan att först ha konsulterat läkare och fått ett recept utskrivet.
12 procent av de tillfrågade uppgav att de köpt ett eller flera läkemedel på internet de senaste åren. Antibiotika, host/luftrörspreparat, potensmedel, värkmedicin och insomningsmedel var de vanligaste. De flesta hade gjort det efter konsultation och recept.
Men ett fåtal, en procent, uppgav att de köpt receptbelagda potens-, värk- och hostläkemedel på nätet utan recept eller att ha träffat läkare. Främst är det 18-29 åringar utan barn i storstäder som gjort det.
Få säger sig alltså ha handlat utan recept. Betydligt fler säger sig vara beredda att göra det. 22 procent svarade att de kan tänka sig att handla receptbelagda värkmediciner utan recept, 13 procent sömn- och insomningsläkemedel och 27 procent såg inget hinder i att köpa receptbelagda läkemedel mot hosta/luftrörsbesvär utan recept.
Undersökningen är en del i Läkemedelsverkets arbete med att informera om hur man handlar receptbelagda läkemedel säkert via nätet och om riskerna att göra det från andra än godkända apotek.
Till exempel fann man i den här undersökningen att en majoritet inte känner igen symbolen för godkänt apotek i Sverige.
I sommar kommer också en symbol för godkänt internetapotek inom EU.