Läkemedel mot Alzheimer godkänt men med villkor
Amyloidplack vid Alzheimers sjukdom. Ill: Istock

Läkemedel mot Alzheimer godkänt men med villkor

Om den kliniska nyttan av aducanumab inte bevisas, kan FDA dra tillbaka godkännandet, skriver myndigheten.

8 jun 2021, kl 12:15
0

­När den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA igår godkände Alzheimerläkemedlet aducanumab under produktnamnet Aduhelm var det ett snabbgodkännande, ”accelerated approval”. Detta program använder FDA för att tidigt kunna godkänna behandlingar mot allvarliga, livshotande sjukdomar trots att det fortfarande behövs mer forskning om läkemedlets effekter.

Aducanumab minskar plack

FDA framhåller att godkännandet är det första sedan 2003 av ett läkemedel riktat mot underliggande mekanismer vid den svåra demenssjukdomen.

Snabbgodkännandet vilar helt på studier som tydligt visar att infusioner med aducanumab minskar förekomsten av plack med beta-amyloid i hjärnan hos patienterna. Sådana plack är en av de förändringar i hjärnan som tillsammans med neurofibriller av proteinet tau karaktäriserar Alzheimers sjukdom.

En mångårig debatt pågår mellan Alzheimerforskare om amyloidplackens exakta roll i sjukdomsförloppet. Men det går myndigheten inte närmare in på utan konstaterar i ett pressmeddelandet bara att det är ”rimligt sannolikt” att minskningen av plack innebär en klinisk nytta för patienterna.

Detta har dock enligt myndigheten ännu inte visats tillräckligt klart. Därför måste tillverkaren Biogen nu inleda fas IV-studier för att bekräfta den kliniska nyttan av behandlingen.

Berg- och dalbana för aducanumab

Aducanumab är en antikropp som ges som infusion en gång i månaden. Den berg- och dalbanelika utvecklingen av läkemedlet har varit kantad av besvikelser och nyväckta förhoppningar. Biogen har genomfört stora fas III-studier av aducanumab vid kognitiv svikt och tidig Alzheimers sjukdom i USA och andra länder, bland annat i Sverige. Trots att dessa studier övertygande visade att behandlingen minskar placken har forskarna inte sett lika tydliga bevis för minskade sjukdomssymtom.

En studie stoppades 2019 i förtid på grund av att inga symtomförbättringar syntes. Sedan gjordes en ny analys som visade på förbättringar för en stor undergrupp av patienter. Studien återupptogs. En framgång för Biogen var när FDA 2020 beslutade att granska aducanumab inom programmet för ”accelerated approval”. Men sedan kom ett nytt bakslag. En expertkommitté inom FDA uttalade att det saknades vetenskapligt stöd för läkemedlets kliniska effekt.

Måste visa klinisk nytta

När nu myndigheten ändå beslutar om snabbgodkännande, innebär det en framgång för Biogen men inte slutet på historien. FDA framhåller att godkännandet kan komma att dras tillbaka om det inte skulle gå att visa den kliniska nyttan.

‒ Det har varit betydande offentlig debatt om huruvida Aduhelm borde godkännas. Som så ofta när det gäller tolkning av vetenskapliga data har expertkommittén gett skilda perspektiv. Till slut följde vi vårt vanliga arbetssätt när det gäller regulatoriska beslut i situationer där data inte är entydiga, sade Patrizia Cavazzoni, chef för FDA:s center för läkemedelsutvärdering och forskning, enligt CNN i ett pressuttalande.

Kan ge hjärnsvullnad

Förskrivarinformationen om Aduhelm innehåller bland annat varningar för vad som på svenska kallas hjärnsvullnad. Denna biverkning innebär tillfälliga svullnader i olika områden av hjärnan. Vanligen kan de bara ses med avbildningsteknik utan att ge några symtom. Övriga av de vanligaste biverkningarna är huvudvärk, fall, diarré och förvirring.

När det gäller prissättningen på läkemedlet meddelade Biogen att priset hamnar på cirka 56 000 US-dollar (ungefär 464 000 svenska kronor) per år för en patient som får den högsta dosen.