Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA godkänner läkemedlet Blujepa (gepotidacin) mot okomplicerad urinvägsinfektion hos kvinnor och hos flickor som fyllt tolv år och väger minst 40 kg. Det meddelar tillverkaren GSK i ett pressmeddelande.
Godkännandet gäller urinvägsinfektioner orsakade av de vanliga bakterierna escherichia coli, klebsiella pneumoniae, citrobacter freundii complex, staphylococcus saprophyticus and enterococcus faecalis.
Blujepa biter på resistenta bakterier
Läkemedelsvärlden rapporterade i fjol om GSK:s utveckling av Blujepa. Den aktiva substansen gepotidacin är den första i en ny klass av antibiotika som kallas triazaacenaftylen-antibiotika.
Tack vare att det nya läkemedlet har andra verkningsmekanismer än tidigare befintliga antibiotika kan det ha effekt på bakterier som dagens behandlingar inte biter på. En annan fördel är att gepotidacin har en dubbel verkningsmekanism. Substansen interagerar med två bakterieenzymer som båda är viktiga för bakteriers förmåga att dela sig och växa.
Just att den verkar på två olika sätt ska göra den mer motståndskraftig mot framtida resistensutveckling.
Urinvägsinfektioner drabbar många
Förra året publicerade forskare två randomiserade, dubbelblinda fas III-studier av gepotidacin mot okomplicerad urinvägsinfektion hos kvinnor. Studierna visar att det nya preparatet är lika bra eller lite bättre än nitrofurantoin, ett antibiotikum som i dag är standardbehandling vid okomplicerad urinvägsinfektion hos kvinnor.
Den vanligaste biverkningen av gepotidacin var diarré.
Urinvägsinfektioner är mycket vanliga hos kvinnor och kan ge påfrestande symtom som täta trängningar och sveda. Enligt GSK:s pressmeddelande drabbas omkring hälften av alla kvinnor någon gång av sådana besvär och cirka 30 procent har återkommande urinvägsinfektioner.
Antalet urinvägsinfektioner orsakade av antibiotikaresistenta bakterier ökar och det är därför angeläget att få fram helt nya behandlingar.
Förkortar sjukdomstiden
De svenska behandlingsrekommendationerna framhåller att okomplicerad urinvägsinfektion går över av sig själv inom en vecka hos cirka 30 procent av patienterna. Riktlinjerna uppmanar läkarna att låta symtomen och kvinnans gradering av besvären avgöra om man ska skriva ut antibiotika eller ej.
Antibiotikabehandling kan ofta förkorta tiden med symtom och göra att infektionen går över fortare.
Testas även mot gonorré
GSK bedriver även forskning om gepotidacin som behandling av gonorré. Att hitta nya antibiotika mot denna infektion är ännu mer angeläget eftersom antibiotikaresistent gonorré är ett växande globalt folkhälsoproblem.