Förutom en första försäkran om att man känner till farorna med talidomid när man börjar sin behandling, ska patienten vid varje förskrivningstillfälle, en gång i månaden, via
en telefonenkät svara på ett antal frågor om sin sexuella aktivitet.
Patienterna som inte sällan är äldre, svårt sjuka cancerpatienter ska intyga att de sedan förra månaden vare sig donerat blod eller sädesvätska, inte delat med sig till någon annan av medicinen och inte haft oskyddade samlag.
Frågorna gäller oberoende av kön, ålder eller indikation. Både den förskrivande läkaren och patienten ska svara på enkäten. Proceduren upprepas varje månad.
Patientuppgifter via fax
Förutom den här, enligt anmälarna, bisarra proceduren har man reagerat på att läkaren vid första tillfället via fax ska översända patientens fullständiga personuppgifter tillsammans med indikationen. Det gör man inte ens inom sjukhuset utan att ha det kodat när det gäller sekretessbelagda uppgifter om patienter.
Läkare ifrågasätter också om det finns belägg för att sädesvätska skulle kunna orsaka de missbildningar som är orsaken till de rigorösa säkerhetsbestämmelserna. Samma resonemang borde då också gälla för till exempel vissa cytostatika.
Nick May vid företaget Pharmion säger att reglerna tagits fram tillsammans med patientföreningarna och att man spårat talidomid i sädesvätska.
? Vi vill försäkra oss om att talidomid inte igen ska orsaka en katastrof.
Björn Håkansson, ordförande i Neurosedynskadades förening ger en delvis annan version.
? Både vi och till exempel myelompatienternas organisationer har kritiserat det här. Vi anser att det bara har som syfte att friskriva företaget.
Det etiska rådet i Jönköping har vänt sig till den lokala läkemedelskommittén och bett dem framföra kritiken till Läkemedelsverket.
Cirka 250 patienter får talidomid förskrivet på licens i Sverige.