Uppdrag: Säkra tillgång på läkemedel

Uppdrag: Säkra tillgång på läkemedel

Regeringen har gett Läkemedelsverket i uppdrag att säkra tillgången på viktiga läkemedel som kan komma att ta slut på grund av spridningen av coronaviruset.

13 mar 2020, kl 17:21
0

Maja Marklund

Maja Marklund.

För att säkerställa att läkemedel av ”central betydelse” finns tillgängliga inom hälso- och sjukvården har Läkemedelsverket fått ett antal nya uppdrag av regeringen. Det handlar om att på en nationell nivå samordna arbetet och informationen som görs och finns i regionerna om tillgång på viktiga läkemedel.

Anledningen är spridningen av det nya coronaviruset och de störningar inom läkemedelsförsörjningen som riskerar att uppkomma.

Läkemedelsverket ska därför samla in information från hälso- och sjukvården om vilka läkemedel som är särskilt medicinskt viktiga, och utöka övervakningen av hur tillgången till dessa ser ut.

Fokus på medicinskt viktiga läkemedel

Man ska också intensifiera arbetet med att kartlägga var i världen tillverkningen av dessa läkemedel, inklusive aktiva substanser, sker och var sårbarheten är som störst under rådande omständigheter. I nuläget har man gjort en kartläggning över vilka API:er, det vill säga aktiva farmaceutiska substanser, som tillverkas i Kina, som Läkemedelsvärlden berättat om. Nästa steg är att göra samma kartläggning fast för API:er tillverkade i Indien.

Bland det första man sätter igång med på hemmaplan är att i samverkan med regionerna definiera de medicinskt mest viktiga läkemedlen.

– Det är ett arbete som delvis redan pågår inom ramen för våra andra uppdrag. Där har vi tagit fram ett förslag på en samverkansplattform som vi nu får trycktesta i ett skarpt läge, säger Maja Marklund, direktör verksamhetsområde Användning på Läkemedelsverket.

Läkemedelsverket har redan ett pågående regeringsuppdrag kopplat till kritiska bristsituationer. I januari redovisades en första delrapport, som innehöll just ett förslag på en samverkansplattform för myndigheter, vård, apotek och företag, som Läkemedelsvärlden rapporterat om.

Extra sanktion för arbetet

Den andra delen av uppdraget handlar om vidareutveckling av informationsgivning och ska redovisas senast i slutet av juni.

– Delar av det nya uppdraget går in i våra redan pågående uppdrag och kommer också att gynna vårt pågående arbete. Men detta blir en extra sanktion för oss att lägga ytterligare kraft och krut på det här arbetet, säger Maja Marklund.

För att klara uppdraget kommer en del personal på Läkemedelsverket att omlokaliseras till de nya uppgifterna. Konsekvensen blir att andra områden prioriteras ned tills ny personal rekryterats dit. Det handlar till exempel om det fortlöpande arbetet med behandlingsrekommendationer och patient- och konsumentrådsarbete.

– Vi fortsätter naturligtvis att prioritera allt arbete som ligger inom vårt myndighetsuppdrag som tillståndsgivning, tillsyn, giftinformation, biverkningsuppföljning och läkemedelsupplysning, säger Maja Marklund. Men visst annat arbete får vila lite eller skjutas på framtiden.

Dålig beredskap för läkemedelsförsörjning

Sveriges krisberedskap vad gäller läkemedel och annan medicinsk utrustning har kritiserats från flera håll. För två år sedan kom Riksrevisionen med en rapport som konstaterade att beredskapen för läkemedelsförsörjningen vid kris eller krig i Sverige var mycket bristfällig. Bland annat pekade man på att ingen av aktörerna i systemet har något ansvar att säkra läkemedelstillgången.

I en rapport från Lunds universitet förra året kom författarna fram till samma sak. I rapporten, som gjordes på uppdrag av Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, beskrevs en försörjningskedja som är både fragmenterad och sårbar och där ansvarsfördelningen varierar mellan oklar och obefintlig.

Även från Läkemedelsverkets håll har man påpekat bristerna i systemet.

– Vi har bland annat pekat på att ingen har överblick över total lagerstatus i Sverige och heller inte mandat att flytta läkemedel mellan regionerna vid behov, säger Maja Marklund.

”Det är en stor utmaning”

Läkemedelsverkets nya regeringsuppdrag är att med olika åtgärder ”säkra” tillgången på läkemedel som bedöms vara av central betydelse, vid eventuella störningar på grund av det nya coronaviruset. Med tanke på tidigare analyser av Sveriges beredskap inom området är frågan om myndigheten kan uppfylla uppdraget.

– Det är en stor utmaning och vi ska göra allt vi kan för att klara den, säger Maja Marklund.

Uppdraget ska redovisas löpande till socialdepartementet genom månatliga uppdateringar under mars till och med juni. En slutrapport ska redovisas senast den 15 december i år.