Annons
Uppåt för apoteksmarknaden 2024

Uppåt för apoteksmarknaden 2024

Apoteksmarknaden omsatte 84 miljarder förra året, en ökning med nästan nio procent. Både höjda priser och fler sålda varor ligger bakom tillväxten.

9 apr 2025, kl 14:00
0

Annons
Johan Wallér Foto: Sveriges Apoteksförening

Johan Wallér
Foto: Sveriges Apoteksförening

"En väsentlig del av tillväxten i branschen beror på ökad försäljning av receptbelagda läkemedel där apoteken varken styr över antal sålda varor eller pris."

Den svenska apoteksmarknaden växte kraftigt under 2024. Den totala omsättningen uppgick till 84 miljarder kronor, en ökning med nära 9 procent jämfört med föregående år.

Omsättningsökningen beror både på ökning av priserna och på fler antal sålda varor volymmässigt sett.

Det visar Sveriges apoteksförenings nya branschrapport.

Apoteksmarknaden växer

Öppenvårdsapoteken står för en betydande del av den totala apoteksmarknaden. De omsatte 70 miljarder under förra året, vilket är en ökning med nästan 11 procent jämfört med året dessförinnan.

Förskrivna läkemedel står för en stor del, 73 procent, av öppenvårdsapotekens totala omsättning.

Receptbelagda läkemedel omsatte 47 miljarder under 2024, vilket innebär en tillväxt på nästan 11 procent jämfört med 2023.

– En väsentlig del av tillväxten i branschen beror på ökad försäljning av receptbelagda läkemedel där apoteken varken styr över antal sålda varor eller pris, säger Johan Wallér, vd på Sveriges apoteksförening, i ett pressmeddelande.

Receptfria läkemedel dyrare

Men även de varor som apoteken själva bestämmer priserna på drar ifrån. Receptfria läkemedel står för drygt 8 procent av omsättningen. Totalt sålde apoteken receptfria läkemedel för 5,3 miljarder förra året, en ökning med drygt 5 procent.

Här syns bara en mindre ökning av volymen, det vill säga hur många förpackningar apoteken sålt. I stället är det de genomsnittliga apotekspriserna som ökat och bidrar till högre omsättning.

Prisökningen innebär ett litet trendbrott, eftersom priserna på receptfria läkemedel fallit senaste åren.

Höjda priser på övriga apoteksvaror

Övriga varor – det vill säga tandkräm, godis, smink och allt annat som säljs på apotek som inte är läkemedel – stod för nästan en femtedel av apotekens omsättning förra året. Denna viktiga kategori omsatte 12 miljarder 2024, vilket motsvarar en tillväxt på drygt 10 procent.

Även här står höjda priser för en del av omsättningstillväxten, konstaterar Apoteksföreningen. Sett till volym ökade kategorin bara med 5 procent.

Övriga varor har de senaste åren stått för den största tillväxten på apoteksmarknaden. Under 2024 hade dock receptbelagda läkemedel lika stark försäljningstillväxt.

Bättre lönsamhet på apoteksmarknaden

Även apotekens lönsamhet har förbättrats. Apotekens samlade rörelsemarginal var 2,1 procent under 2024. Det kan jämföras med 1,7 procent året dessförinnan.

En viktig orsak till apotekens ökade lönsamhet är att Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, höjde handelsmarginalen i mars. Som Läkemedelsvärlden rapporterat ska höjningen rädda sårbara apotek från nedläggning.

Den höjda handelsmarginalen gör att apoteken tjänar mer på receptbelagda läkemedel. Dessutom sålde apoteken fler förpackningar av receptbelagda läkemedel under förra året.

Trots att apotekens lönsamhet förbättrats tycker Apoteksföreningens Johan Wallér att den fortfarande är för låg.

– Även om resultatet har blivit bättre jämfört med 2023 så är både vi i branschen och myndigheterna oroade över de låga resultatnivåerna. Höjningen av handelsmarginalen som gjordes under 2024 var absolut nödvändig för att förhindra stora negativa konsekvenser för tillgängligheten, säger han.

Färre fysiska apotek på apoteksmarknaden

Vid årsskiftet hade Sverige 1 397 öppenvårdsapotek. Det är väsentligt fler än då apoteksmonopolet avskaffades 2009.

Men antalet fysiska apotek har minskat sedan 2020, och den trenden fortsatte under förra året. 2024 hade vi lika många apotek i relation till befolkningen som vi hade 2011. Båda dessa år fanns det drygt 13 apotek per 100 000 invånare.

E-handelns tillväxt är en förklaring. Den har ökat mycket kraftigare än apoteksmarknaden som helhet. I januari i år var apotekens sammanlagda e-handel 24,5 procent av omsättningen, mätt i volym 36 procent.

Färre apotek oroar

Men Apoteksföreningens Johan Wallér är bekymrad över att antalet fysiska apotek minskar.

För det är där vi oftast köper våra läkemedel. Fysiska apotek står för 84 procent av försäljningen av förskrivna läkemedel och 76 procent av receptfria läkemedel.

– E-handel ökar tillgängligheten till läkemedel, men det är oroande att antalet apotek minskar. Det är viktigt för läkemedelsanvändarna att det finns en god apoteksservice i hela landet, alla patienter ska ha tillgång till läkemedel och rådgivning oavsett var de bor.

Framgångar för farmaceutiska tjänster

Rapporten lyfter även fram farmaceutiska tjänster som ett prioriterat framtidsområde. Som Läkemedelsvärlden berättat vill Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, om att exempelvis inhalationsvägledning bör införas som första steg.

Det är en av de första framgångarna under året, tycker Johan Wallér. I rapportens förord skriver han: ”Det är ett viktigt steg som visar på den samhällsnytta apoteken kan bidra med. Nu är det upp till våra politiska beslutsfattare att säkerställa finansiering, så att apoteken kan börja erbjuda dessa tjänster till kunderna. Vi i branschen är redo att ta nästa steg.”

Apoteksmarknaden i korthet

Apoteksmarknaden i Sverige växte kraftigt under 2024, med en total omsättning på 84 miljarder kronor – en ökning med nästan nio procent från föregående år.

Den fysiska handeln är fortsatt störst, men e-handeln fortsätter att ta mark och stod i januari 2025 för 24,5 procent av omsättningen. Trots ökningen är branschens rörelsemarginal fortsatt låg och uppgick till 2,1 procent.

Antalet fysiska apotek minskade till 1 397, vilket innebär att apotekstätheten nu är tillbaka på samma nivå som 2011.

En annan viktig händelse under året är införandet av farmaceutiska tjänster, där inhalationsvägledning föreslås bli först ut.

Källa: Apoteksföreningens branschrapport 2025

Previous article Nu får Sverige nationellt register över donatorer
Nästa artikel ”Glädjande besked från Läkemedelsverket”