Svenska ungdomar använder receptfria smärtstillande läkemedel mot många fler problem än just värk. Tjejer har också lättare att ta till läkemedel än killar enligt en studie som Läkemedelsverket gjorts. Studien visar också att de flesta unga får sina receptfria preparat hemifrån men om de köper så vill de göra det på ett apotek. Dels för att det är 18-årsgräns i dagligvaruhandeln, men också för att det kändes säkrare.
Resultaten, som än så länge är preliminära, presenterades på Apoteksmässan av Malin Johansson från Läkemedelsverket. Hon pekar på att många ungdomar använder receptfria läkemedel regelbundet, men har en ganska vag uppfattning om vilka preparat som hjälper mot vad och vilka risker det finns med användning.
– Många, framför allt unga tjejer, har värktabletter i väskan och tar dem mot allt möjligt. Det kan vara stress, sömnproblem eller värk. De får dem hemma, av varandra eller hos skolsköterskan, säger Malin Johansson.
Hon menar att förutom mot ungdomarna själva så måste informationsinsatser riktas mot föräldrar och skola, dit de unga går med sina frågor.
– Det visade sig att man hellre frågar mamma än kollar på internet efter information om läkemedel. På internet tycker man att det är svårt sålla och veta vad som är sant. Många unga är också av uppfattningen att de vet allt, det behöver inte fråga om någon information. Bipacksedeln läser de sällan, möjligtvis tittar de på förpackningen.
Malin Johansson sade också att det viktigt att ta upp alternativ till läkemedel i kontakten med ungdomar som har problem med stress, magont och sömnen.
Resultaten är en del av en större studie som Läkemedelsverket arbetar med på uppdrag av regeringen om användningen av receptfria läkemedel på en omreglerad apoteksmarknad. Tillsammans med Uppsala universitet har myndigheten genomfört enkäter och intervjuer med framförallt gymnasieungdomar i Uppsala.