“Tydligare än så här kan vi inte agera”

KI:s vikarierande prorektor Henrik Grönberg anser att Karolinska institutets agerande att fälla fyra forskare för forskningsfusk, är allt vad KI nu kan göra.

21 dec 2016, kl 10:40
0

Henrik Grönberg, vikarierande prorektor KI. Foto: Stefan Zimmerman, KI

I går tisdag meddelade Karolinska institutet att de fäller en av Paolo Macchiarinis vetenskapliga artiklar för forskningsfusk. De går därmed på samma linje som expertgruppen vid Centrala etikprövningsnämnden gjorde i september, som också slog fast att artikeln, som publicerades i Nature Communications 2014 och handlade om implanterade matstrupar på råttor, baserades på oredlighet i forskning.

KI meddelade att fyra författare till artikeln, två seniora, varav den ena är Paolo Macchiarini, och två juniora, fälls för forskningsfusk. För de två juniora finns förmildrande omständigheter anser KI, som stannar vid att ge de två endast en erinran.

Henrik Grönberg är vikarierande prorektor på KI.

Vad gör ni i och med beslutet att artikelförfattarna är skyldiga till forskningsfusk?
– Vi gör inget mer än att vi skriver till tidskriften och begär att artikeln dras tillbaka, säger Henrik Grönberg. De två yngre forskarna får en erinran.

Som KI meddelade igår finns inte någon av de seniora forskarna kvar vid KI, så någon åtgärd på arbetsrättslig grund finns inte att tillgå.

Så vad blir följden för de två seniora forskarna?
– Vi kan inte göra annat än att avskeda, och det har vi redan gjort, säger Henrik Grönberg.

Finns det några möjligheter att kräva tillbaka forskningsanslag?
– Det är inte upp till oss, utan till forskningsfinansiärerna.

Hjärt-Lungfonden sa redan i september att de tänker kräva tillbaka forskningspengar från KI. Vikarierande rektor Karin Dahlman-Wright svarade då att institutet ska betala tillbaka. Det blir dock inte med pengar ur Macchiarinis ficka, utan från KI.

Men då blir det inga som helst konsekvenser för forskarna som nu fälls för forskningsfusk?
– Det finns två typer av straff, svarar Henrik Grönberg. Den ena typen är det man kan ge på arbetsrättslig grund, och det är som sagt inte aktuellt. Den andra typen är forskningssamfundets. De här forskarna har svårt att hitta jobb som forskare på andra ställen.

Vet du vad Paolo Macchiarini gör nu? Eller den andra forskaren?
– Nej det gör jag inte.

Så det skulle kunna vara så att de forskar någon annanstans?
– Det kan jag inte svara på.

Ser du någon risk att åtgärderna som KI nu vidtar är tandlösa?
– Vi har de lagar och regler som vi har. Personalansvarsnämnden beslutade att avskeda Macchiarini i mars. Tydligare än så här kan vi inte agera, säger Henrik Grönberg.