TV-apotekare i Ghana

TV-apotekare i Ghana

Till vardags arbetar han vid Ghanas nationella centrum för läkemedelsinformation. Varje vecka står han framför kamerorna och besvarar tittarfrågor för att öka allmänhetens kunskap om läkemedel.

3 nov 2008, kl 15:50
0

Kända TV-doktorer finns det många i Sverige, men knappast någon rikskänd farmacevt. I Ghana finns en, Bernard Appiah.
Det råder stor okunskap i Ghana om moderna läkemedel och hur de ska användas
? Men intresset att lära sig är också mycket stort, säger apotekaren Bernard Appiah.
Han vet. Varje vecka deltar han i ett TV-program dit tittare ringer med sina frågor om mediciner. När vi träffar honom är han på besök i Malmö för att delta i en konferens om forskningskommunikation, Public Communication of Science and Technology, PCST.
»Your Medicine« heter programmet, som ingår i ett morgonmagasin i en av Ghanas tre nationella TV-kanaler.
Bernard Appiah arbetar vid NDIRC, National Drug Information Resource Center, och rådgivningen i programmet är en del i hans arbete där. Han är djupt engagerad i uppgiften att lära sina landsmän mer om läkemedel.

Hur lägger du upp din information?
? Det finns tyvärr så mycket övertro, så mycket missuppfattningar. Därför har jag valt att i varje program utgå från en av dessa missuppfattningar, och förklara hur det verkligen är, säger han.  
Ett avsnitt av Your Medicine kan till exempel börja med att programledaren nämner bruket att ta antibiotika mot förkylningar.
»Många tror att det är nyttigt, men är det verkligen det? Låt oss höra farmacevtens uppfattning!« säger programledaren och lämnar över ordet till Bernard Appiah.
Att i onödan ta antibiotika, som man antingen tjatat sig till hos läkaren eller lyckats köpa utan recept, är vanligt i Ghana. Att sluta en antibiotikakur när man känner sig frisk är också vanligt, liksom att äta mängder av smärtstillande medel utan vetskap om risken för biverkningar. En felanvändning som ju inte är helt ovanlig också i västvärlden.

Har du några andra exempel på felaktigheter, mer typiska kanske för Ghana?
? Ja, många blandar örtmedicin och västerländsk medicin för att de tror det ger bättre effekt. Ibland häller man ihop medlen i samma burk, säger Bernard Appiah.
Han bekymrar sig också över den vanliga uppfattningen att injektioner alltid ger en kraftfullare effekt än tabletter, och att många mediciner alltid är bättre än få. I Ghana ses därför en bra läkare vara den som skriver ut många läkemedel, vilket sätter läkarna under hård press.

I sitt program vinnlägger sig Bernard Appiah om att tala på ett sätt som tittarna förstår, i stället för att låta som en uppläst läkemedelsmanual. Han försöker också illustrera sina resonemang med liknelser hämtade ur vardagslivet. Och exemplifierar återigen med antibiotika.
? När det gäller att man inte ska använda det i tid och otid, så kan jag likna det vid att inte slå barn för mycket. Ett barn som får mycket stryk slutar att bry sig om bestraffningarna. Så är det med antibiotika också. Bakterierna blir envisa om man använder för mycket antibiotika, och känner till slut inte av bestraffningen, kan jag säga.
Hans liknelse ter sig förstås som omöjlig för svenskt bruk, men är fullt rimlig i Ghana. Där blev aga först nyligen förbjudet i skolorna, och ingår fortfarande i uppfostran i de flesta hem.

Att få farmacevtisk rådgivning när man behöver medicin är få förunnat i Ghana. Det är bara ett fåtal orter, förutom de tre största städerna, Accra, Kumasi och Sekondi-Takoredi, som har apotek med utbildade farmacevter och tillstånd att sälja receptbelagda läkemedel. Resten av befolkningen är hänvisad till så kallade Licensed Chemical Shops, som bara har tillstånd att sälja icke receptbelagda läkemedel. I praktiken är dock skillnaden mellan apoteken och »kemikalieaffärerna« ganska otydlig.
? Många Licensed Chemical Shops säljer också receptbelagda läkemedel, trots att de vare sig har tillstånd eller utbildning om dessa läkemedel, och trots att kunderna inte har några recept, säger Bernard Appiah beklagande.
Han har skrivit en bok om läkemedel och läkemedelsanvändning bland annat för att öka kunskaperna hos dem som säljer medicin i Licensed Chemical Shops. Men boken används också av både läkare och farmacevter och säljs också direkt till allmänheten. Första upplagan har sålt slut och en ny är på väg.
Ett nytt TV-program med Bernard Appiahs rådgivning planeras också. Men i stället för att vara ett inslag i ett längre magasin ska han få ett helt eget program som ska heta »The Drug Teacher«.

Vad är skillnaden förutom att du får ett eget program?
? Jo, jag ska stå i en klassrumsmiljö tillsammans med elever som ska ställa frågor om medicin och medicinanvändning.
Det nya programmet ska sändas både på engelska och på Ghanas största inhemska språk twi. Samtidigt med TV-utsändningen sänds det också i radio.
? På så sätt når vi också de landsbygdsbor som inte kan engelska och som inte har TV. Det är ju de som allra mest behöver den här informationen, och som jag gärna vill komma ut till, förklarar Ghanas kändisfarmacevt.