Tuff slutspurt för hpv-vaccinering mot cancer
Foto: Istock

Tuff slutspurt för hpv-vaccinering mot cancer

Med knappt fyra veckor kvar av året har många regioner långt kvar till 70-procentsmålet. Två regioner har nått det.

3 dec 2024, kl 08:39
0

Den riksomfattande kostnadsfria hpv-vaccineringen av kvinnor födda 1994-1999 är på upploppet. Vid årsskiftet behöver 70 procent av dem ha tackat ja till erbjudandet om att ta det niovalenta vaccinet mot humant papillomvirus, hpv. Det krävs, som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat, för att Sverige ska nå den nationella vaccinsatsningens mål att utplåna livmoderhalscancer till 2027.

Men med bara knappt fyra veckor kvar av 2024 ligger vaccintäckningen i genomsnitt bara på 46,7 procent.

Två har nått målet för hpv-vaccineringen

Det råder dock stora skillnader mellan de 21 regionerna. Två av dem – Region Värmland och Region Kalmar – meddelar nu stolta att de har nått 70-procentsmålet för hpv-vaccineringen.

– Det känns helt fantastiskt att vi nått målet och att vi kan bidra till att minska risken för att våra unga drabbas av allvarliga sjukdomar i framtiden, säger projektledare Ulrika Nilsson Lidström i Värmland i ett pressmeddelande.

I Region Kalmar har SVT intervjuat överläkare Karin Dahl vid kvinnokliniken på sjukhuset i Kalmar om den framgångsrika vaccinationsinsatsen. Hon säger att en framgångsfaktor är att skicka ut förbokade tider och att även ringa upp de kvinnor som inte kommer till sin bokade vaccinationstid.

– Vi har haft ett vaccinationsteam som bara jobbat med detta och på så sätt kunnat styra resurserna dit det behövts, säger hon.

Vaccinationstakten ökar

I början av hösten låg den nationella täckningsgraden i vaccinsatsningen mot livmoderhalscancer bara på 38 procent. Då avsatte regeringen fyra extra miljoner för att få fler att tacka ja till det kostnadsfria vaccinet som normalt kostar cirka 6 000 kronor.

Och vaccinationstakten har också ökat de senaste månaderna. Det poängterar Cancerfondens generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström som hoppas att Värmland och Kalmar snart ska få efterföljare.

– Det här är ett bevis på att Sverige kan nå målet att utrota livmoderhalscancer om vi fortsätter att satsa. Både region Kalmar och Värmland har gjort ett imponerande arbete som verkligen visar vägen för andra regioner, säger hon i ett pressmeddelande.

Många har långt kvar

Men många regioner har fortfarande långt kvar till målet. Fyra av dem ligger ännu under 40 procent. Dessa är Östergötland (39,6 procent), Dalarna (39,3 procent), Skåne (39,2 procent) och Stockholm/Gotland (38,8 procent).

För att hpv-vaccineringen nationellt ska nå 70-procentsmålet behöver 28 503 kvinnor i veckan ta vaccinet fram till nyår. Under förra veckan var det 4 117 kvinnor som gjorde det. Detta visar statistik hos Regionala cancercentrum i samverkan.

Så vad händer om regionerna trots slutspurten inte når ända fram? På den frågan svarade professor Joakim Dillner, Karolinska institutet, i en intervju med Läkemedelsvärlden i augusti. Han leder det nationella forskningsprojektet om hpv-vaccineringen för att utplåna livmoderhalscancer och menade att årsskiftet är en skarp deadline eftersom projektet redan blivit förlängt flera gånger.

– Det är inte rimligt med ytterligare förlängning utan vi får i så fall gå tillbaka till ritbordet och fundera på andra lösningar, sa han.

Leder till onödiga cancerfall

Både flickor och pojkar får numer hpv-vaccin i mellanstadiet och där är vaccintäckningen mycket god. Det betyder, förklarade Joakim Dillner, att hpv och livmoderhalscancer så småningom kommer att släckas ut även utan ikapp-vaccineringen av dagens 23-30-åriga kvinnor.

– Men under tiden kommer vi att få ett antal hpv-infektioner och cancerfall som egentligen är onödiga bland de kvinnor som har för dåligt skydd.