Fem frågor till Johan Wallér
”Transparens får till-verkarna att tvätta sin byk”
Johan Wallér, vd, Sveriges apoteksförening.

”Transparens får till-verkarna att tvätta sin byk”

Johan Wallér, vd i Sveriges apoteksförening, vill stoppa hemlighetsmakeriet om var läkemedel är tillverkade.

20 maj 2021, kl 12:45
0

Annons

”Stoppa hemlighetsmakeri runt läkemedel ” var den utmanande rubriken på en aktuell debattartikel i Svenska dagbladet. Författare var Joakim Larsson, professor i miljöfarmakologi vid Göteborgs universitet och välkänd för sin forskning om läkemedel och miljö, och Sveriges apoteksförenings vd Johan Wallér.

I artikeln krävde de att Sverige ska följa Nya Zeelands exempel genom att kräva att läkemedelsbolag offentliggör var deras tillverkning sker. Genom att kräva en sådan öppenhet kan, menar debattskribenterna, Sverige bidra till en mindre förorenande läkemedelsproduktion.

Johan Wallér, det är inte länge sedan du och Joakim Larsson debatterade mot varandra på Läkemedelsvärldens sajt, men nu skriver ni debattartikel tillsammans. Hur går det ihop?

– Jag och Joakim Larsson har samma mål i sikte. Vi vill ha en hållbarare läkemedelsproduktion och större transparens om läkemedelstillverkningen. Däremot är vi inte alltid överens om vägen dit utan kan ibland ha olika åsikter om vad som bör göras. Men den här åtgärden – att offentliggöra i dag hemligstämplad information som redan finns hos Läkemedelsverket – tror vi båda mycket på. Det vore ett enkelt och billigt sätt att påverka företagen.

Men är det en tillräckligt kraftfull åtgärd?

– Vi är övertygade om att det skulle ge en självsaneringseffekt. I Nya Zeeland publicerar myndigheten Medicines and medical devices safety authority sökbar information på produktnivå om alla läkemedel. Alla som vill kan enkelt ta reda på vilket företag på vilken adress som tillverkar den aktiva substansen, var den färdiga produkten tillverkas samt var läkemedlet förpackas. Vi menar att denna transparens kan få företag som bryr sig om sitt varumärke att tvätta sin egen byk och se till att deras underleverantörer får kontroll på sina utsläpp och andra produktionsförhållanden.

Vore det inte bättre att införa miljökriterier för att ett läkemedel överhuvudtaget ska få marknadsföras?

– Det skulle säkert kunna vara ännu mer effektivt. Men detta har diskuterats i åratal utan att något händer. Jag anser att man måste börja där man kan.

Hur tror du att läkemedelsindustrin kommer att reagera på det här utspelet från apoteksföreningen?

– Det vet jag inte. Men det är inte heller apotekens första prioritet utan det är i stället de som kommer för att köpa läkemedel hos oss. Kunderna ställer mer och mer frågor om miljö- och hållbarhetsfaktorer. Jag hörde till exempel nyligen talas om två unga apotekskunder som ville veta vilka läkemedel som är veganska.

– Kunderna utgår också från att vi på apoteken vet var läkemedlen är tillverkade. Men vi har ju inte en aning, och kan inte heller välja vilka leverantörers receptbelagda läkemedel vi vill sälja. Den här situationen gör att det är viktigt för oss att engagera oss och försöka åstadkomma förändring.

Det du och Joakim Larsson tidigare var oense om var apoteksbranschens märkning Välvald, som ni kallar en guide för ökad transparens. Håller du med om att ni behöver skärpa kraven för Välvald?

– Ja, vi har hela tiden sagt att vi inte är nöjda med dagens kriterier utan vill skruva åt dem vartefter i små steg. Men även här ville vi börja med det som går i stället för att fastna i att det är för komplicerat och svårt och inte göra något alls.