Krönika av Torkel Gren
”Hör till mänsklighetens största triumfer”

”Hör till mänsklighetens största triumfer”

Apotekarsocietetens styrelseordförande Torkel Gren reflekterar i en personlig krönika över hur moderna läkemedel påverkat vår historia.

10 mar 2023, kl 08:15
0

Annons

Möt vår nya krönikör Torkel Gren! Torkel är styrelseordförande i den ideella föreningen Apotekarsocieteten, som bland annat ger ut Läkemedelsvärlden. Till vardags arbetar han på läkemedelsföretaget Recipharm där han har titeln Senior Director Technology Officer & Strategic Investments. Torkel kommer att dyka upp som krönikör då och då här hos Läkemedelsvärlden. I dagens krönika delar han med sig av sin fascination för läkemedel och läkemedelsutveckling.

KRÖNIKA. Jag hann aldrig träffa min morfar. Han dog innan jag föddes och jag känner honom bara genom det som mormor berättat för mig. Jag var hennes första barnbarn så det är kanske inte så konstigt att hon kom att ägna ganska mycket tid åt mig, bland annat med att berätta olika episoder ur sitt liv och även om min morfar.

En av de historier som hon berättade handlade om hur min morfar fick lunginflammation. Han arbetade i skogen och den här dagen hade han blivit blöt och kall. Min mormors poäng var att det var viktigt att se till att man har varma och torra kläder på vintern, men det var inte det jag fäste mig vid. Jag fortsatte glatt att gå ut utan mössa och långkalsonger. Det som i stället väckte mitt intresse var det sätt som hon avslutade historien på;

– Men penicillinet hade kommit så han klarade sig.

Hon sa inget mer men jag förstod. Penicillin var skillnaden mellan liv och död.

En av mänsklighetens största triumfer

Om jag ska föra samma historia vidare till kommande generationer måste jag kanske lägga till att på den här tiden var antibiotikaresistens ett helt okänt fenomen. Det är inte lika roligt att tänka på.

Men ändå – det är svårt att överskatta den effekt som moderna läkemedel har haft. När min mormor var ung fanns inga antibiotika och bakterieinfektioner var en vanlig dödsorsak. I början av 1970-talet, innan de moderna syrasänkande läkemedlen kom, drog magsår stora vårdresurser och krävde ofta kirurgi.

På 1980-talet sågs en HIV-diagnos som en dödsdom medan HIV-positiva personer idag, tack vare medicinering, lever både långa och rika liv. De senaste decennierna har överlevnaden i många cancerformer ökat markant tack vare nya läkemedel och förbättrad behandling. Vaccinet mot covid-19 kom 2020 och beräknas ha räddat många miljoner människors liv.

Jag ser utveckling och användning läkemedel av läkemedel som en av mänsklighetens största triumfer. Inte bara för att de räddar liv men också för det enorma arbete som läggs ner av så många olika experter för att det ska fungera. Forskare inom många olika specialområden samarbetar för att ta fram och testa nya läkemedel, olika specialister ser till att läkemedel tillverkas med rätt kvalitet, andra arbetar med att säkerställa effektiv distribution och försäljning, anställda på myndigheter övervakar säkerhet och effektivitet. Sjuksköterskor, läkare och farmaceuter samarbetar med patienterna för att läkemedlen ska använda på rätt sätt.

Alla dessa människor har olika specialkunskaper och alla spelar en viktig roll för att vi ska kunna erbjuda effektiv läkemedelsbehandling. Läkemedelsbehandling som sparar vårdresurser, sparar människoliv och ger ökad livskvalitet. Är det inte fantastiskt?

Torkel Gren
Styrelseordförande, Apotekarsocieteten