De senaste veckorna har Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket får kritik för de hanterat utbytessystemet. Bland annat i artiklar i Dagens Nyheter har myndigheten anklagats för att ha blundat för att generikaföretagen har bildat priskarteller. På måndagen bemötte TLV frågan med en artikel på Dagens Nyheters debattsida där de kritik mot Apoteket AB och läkemedelsföretagen för att ha utvecklat ett osunt beteende. Samtidigt presenterar hur de ska gå visare med arbetet att se över prissättningssystemet.
I debattartikeln skriver gd Gunilla Hulth-Backlund tillsammans med Magnus Thyberg, chef för apoteksprojektet, att de vill skärpa reglerna för högsta tillåtna priset på ett läkemedel. De vill införa ett virtuellt takpris och konstaterar i artikeln att det saknas incitament för företagen att sänka marknadens högsta pris för läkemedel som ingår i högkostnadsskyddet.
De föreslår att maxpriset vid konkurrens i normala fall ska vara 30 procent av originalläkemedlets pris när patent går ut. Det skulle betyda att en produkt som tidigare kostat 1000 kronor inte kommer att få kosta mer än 300 kronor efter det att patentet har gått ut.
– Det är en lösning som vi kommit fram till efter diskussion med läkemedelsindustrin och är en del i förslaget om att alla läkemedel som utsätts för generisk konkurrens ska sänkas med 65 procent, säger Magnus Thyberg.
För de fall där en viss förpackningsstorlek inte blir utsatt för konkursens får priset inte vara högre än 20 kronor över det som det billigaste generiska varianten har.
I artikeln skriver TLV också att det billigaste läkemedlet i en utbytesgrupp ska utses fyra gånger per år i stället för idag en gång i månaden, ett förslag som TLV presenterade redan i augusti.
– Men det är nu vi har fått till de rent tekniska lösningarna, säger Magnus Thyberg.
Förslagen från TLV går nu ut på remiss till berörda aktörer och om de genomförs blir det troligen i slutet av 2010.