TLV vill permanenta klinikläkemedelsgranskning

För att säkra jämlik tillgång på läkemedel i landet vill TLV permanenta klinikläkemedelsprojektet enligt en slutrapport

27 feb 2015, kl 10:58
0

TLV har haft ett regeringsuppdrag sedan 2010 för att genomföra hälsoekonomiska bedömningar av läkemedel som inte ingår i läkemedelsförmånerna, men som rekvireras till slutenvården. Klinikläkemedelsprojektet har gjorts som en försöksverksamhet sedan 2011 och har förlängts i omgångar fram till och med 2015. Att granska klinikläkemedel har varit en del i den nationella läkemedelsstrategin.

Nu har TLV publicerat en slutrapport som en del av de tidigare givna regeringsuppdraget.
– Det är tydligt att det krävs nationell samordning för att nå jämlik vård och enhetliga priser över hela landet, säger generaldirektör Sofia Wallström på TLV, i ett pressmeddelande.

Projektet har lett till ett tätare samarbete mellan TLV och landstingen genom SKL. I uppdraget ligger att göra hälsoekonomiska kunskapsunderlag som ska ge landstingen stöd vid upphandlingar och att användas vid strategiska beslut.

Arbetet har dock på vägen fått en del kritik. Myndigheten Vårdanalys publicerade en rapport 2014 om brister i handläggningen. Man kritiserade då bland annat bristen på transparens och långa handläggningstider.

Lif konstaterade i en rapport i slutet av 2014 att det fortfarande finns mycket stora regionala skillnader in användningen av klinikläkemedel.

I den nya rapporten anser TLV att verksamheten idag med myndighetens utvärderingar blivit en integrerad del av landstingens nationella samverkan med målet att tidigt och ordnat introducera och prissätta nya behövda läkemedel. Därför vill TLV att verksamheten ska permanentas för att säkerställa en jämlik tillgång på läkemedel i hela landet.