Den fasta ersättningen för läkemedel förslås att sänkas med 75 öre och detta ska fullt ut finansiera en höjd ersättning som ska ges vid hanteringen av de dyra läkemedlen, anser TLV.
TLV har under de senaste två åren gjort en översyn om handelsmarginalen för apoteken och nu har en femte och sista delrapport publicerats. Man konstaterar att försäljningen av dyra läkemedel har ökat under den senaste tiden och TLV menar att den ökade ekonomiska risken som hanteringen av dessa läkemedel innebär måste kompenseras. Planen är enligt slutrapporten att samhällskostnaden kommer att bli oförändrad med förslaget.
Försäljningen av preparat med ett inköpspris på mer än 10 000 kronor har ökat med 60 procent mellan 2009 och 2014 vilket motsvarar 1,7 miljarder kronor och beloppet kommer att öka genom införandet av nya hepatit C- läkemedel. Med den nuvarande handelsmarginalen får apoteken maximalt 167 kronor per förpackning samtidigt som det är förknippat med en ekonomisk risk att tillhandahålla dyra läkemedel
TLVs nya förslag innebär att ersättningen för dyra läkemedel istället hamnar på maximalt 1047 kronor och menar att det just är de små apoteken som kan gynnas av nyordningen.
Detta håller inte Sveriges apoteksförening med om.
– Det är orimligt av TLV att lägga förslag som en mycket stor mängd apotek kommer att förlora på. Inte minst mindre apotek blir förlorare. Vi har svårt att se hur detta rimmar med den viktiga roll som apoteken spelar i vårdkedjan. Det är angeläget att förbättra apotekens möjligheter att hantera dyra läkemedel, men denna effekt motverkas av det förslag som TLV nu har lagt, säger Johan Wallér, vd på Sveriges apoteksförening, i ett pressmeddelande.
Till hösten ska TLV börja utforma förskrifter för den ändrade handelsmarginalen och göra en beskrivning av vilka konsekvenser som blir följderna av förändringarna. Handlingarna ska sedan skickas ut på remiss och en justering av handelsmarginalen kan tidigast träda ikraft runt nyåret 2016.