I slutet av juli godkände den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA den monoklonala antikroppen Aimovig (erenumab) för att förebygga migränattacker hos personer som har migrän minst fyra dygn per månad. Läkemedlet ges som självadministrerade injektioner en gång i månaden.
Det återstår dock ännu att se under vilka villkor som Aimovig blir tillgängligt för svenska migränpatienter. Läkemedelsföretaget Novartis har ansökt hos Tandvårds- och läkemedelsverket, TLV, om att Aimovig ska ingå i läkemedelsförmånen och TLV prisförhandlar nu och utreder frågan. TLV har en generell handläggningsgaranti som säger att en komplett ansökan om subvention ska besvaras inom 180 kalenderdagar och den tiden går i det här fallet ut om cirka tre månader, i början av februari 2019.
Efter beslutet om Aimovig dröjer det sannolikt inte länge förrän fler tillverkare av nya migränläkemedel knackar på TLV:s dörr. Aimovig är bara det första i en ny klass av läkemedel mot migrän, där ett flertal efterföljare är på väg. Dessa läkemedel bygger på en svensk forskningsupptäckt och verkar genom att blockera aktiviteten hos nervcellernas receptorer för molekylen CGRP, kalcitoningenrelaterad peptid. I september godkände till exempel den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA två andra antikroppar med denna verkningsmekanism, Ajovy (fremanezumab-vfrm) och Emgality (galcanezumab-gnlm), för förebyggande av migrän hos vuxna.
Hälso- och sjukvården räknar med en stor efterfrågan från patienter när Aimovig blir tillgängligt i Sverige. Sveriges kommuner och landsting, SKL, har via sitt NT-råd beslutat att läkemedlet bör införas genom nationell samverkan när och om ett eventuellt pris fastställs genom det väntade TLV-beslutet.
Effekten och säkerheten hos Aimovig har utvärderats i två studier där 667 patienter med kronisk migrän och 995 med episodisk migrän deltog. Hos dem med kronisk migrän ledde tre månaders läkemedelsbehandling till 2,5 färre migrändagar per månad, jämfört med placebo. Hos dem med episodisk migrän minskade Aimovig antalet migrändagar med 1,3-1,8 per månad.
De vanligaste biverkningarna var reaktioner på injektionsstället, förstoppning, muskelryckningar och klåda.