TLV ska utvärdera covidläkemedlet remdesivir
Foto: Istock.

TLV ska utvärdera covidläkemedlet remdesivir

Sverige lämnar EU-avtalet om remdesivir och hanterar nu läkemedlet genom vanligt nationellt införande.

31 mar 2021, kl 08:55
0

Veklury (remdesivir) var i fjol det första läkemedlet som EU:s läkemedelsmyndighet EMA godkände för behandling av covid-19. Den antivirala behandlingen ges som infusion. Den är godkänd för vuxna och barn från 12 år med covid-19 och lunginflammation som gör att de behöver syrgasbehandling (men inte respiratorvård).

Det blev snabbt brist på preparatet i hela världen under förra året och tillverkaren Gilead gav Sverige en donation av läkemedlet. Under hösten gick Sverige sedan med i en gemensam EU-upphandling av Veklury.

Remdesivir omdiskuterat

Samtidigt pågick och pågår fortfarande en diskussion bland forskare och läkare om den kliniska nyttan av läkemedlet. I den randomiserade placebokontrollerade studie som låg till grund för godkännandena förkortade remdesivir vårdtiden med i genomsnitt två dagar och mer i en undergrupp. Men det syntes ingen påverkan på dödligheten. Och i en annan stor studie som världshälsoorganisationen, WHO, ledde såg forskarna ingen effekt alls av behandlingen. Den studien hade dock ett annorlunda upplägg som kritikerna ansåg gjorde resultatet mindre tillförlitligt.

WHO kom att avråda från behandling med remdesivir, medan EMA och Läkemedelsverket fortfarande ansåg att nyttan av behandlingen är större än riskerna. Användningen av Veklury har därför fortsatt i bland annat Sverige. I det nationella vårdprogrammet för covid-19 skriver de svenska experterna att effekten av remdesivir bedöms som måttlig, men att klinisk effekt har påvisats i en tydligt definierad undergrupp. Detta gäller ”sjukhusvårdade patienter med betydande/ökande syrgasbehov och kort sjukdomsduration (≤ 7 dagar) där pågående signifikant virusreplikation kan förväntas förekomma.”

Lagret räcker ett tag till

Hittills har 2 500 covidpatienter fått behandling med Veklury i Sverige. NT-rådet, regionernas gemensamma organ för nationellt införande av nya läkemedel, meddelar nu att Sverige lämnar EU-upphandlingen och går över till ordinarie processer. NT-rådet har bett läkemedelsföretaget Gilead att lämna in hälsoekonomiskt underlag till Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket för en sedvanlig hälsoekonomisk värdering. Sedan ska NT-rådet ta ställning och ge regionerna en rekommendation om användningen av Veklury.

– Vi ser fram emot att Veklury nu hanteras på vanligt sätt genom ett nationellt införande. Det är ett nytt läkemedel och det är viktigt att alla nya läkemedel behandlas lika när de införs i den svenska sjukvården. Veklury är en ny behandlingsprincip och därför är det angeläget med en utvärdering av nytta och kostnadseffektivitet, säger Maria Landgren, läkemedelschef i Region Skåne och ledamot i NT-rådet i pressmeddelandet.

Det befintliga lagret i Sverige av läkemedlet räcker till sex till tio månaders användning inom sjukvården.

– Innan dess ska vi ha vår rekommendation klar till regionerna, säger Maria Landgren.