TLV ska öka tillgången till särläkemedel
Foto: Istock

TLV ska öka tillgången till särläkemedel

TLV får i uppdrag att utreda hur patienter med sällsynta sjukdomar lättare ska få tillgång till nya behandlingar.

27 jun 2022, kl 09:54
0

Regeringen ger Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, i uppdrag att ta fram förslag om hur Sverige kan stärka tillgången till särläkemedel för patienter med sällsynta sjukdomar.

TLV ska enligt uppdraget bland annat systematiskt kartlägga och följa upp sina subventionsbeslut när det gäller läkemedel mot sällsynta sjukdomar de senaste åren. Vidare ska myndigheten analysera möjligheterna till ”ett delvis förändrat förhållningssätt” i subventionsbeslut som gäller just behandling av sällsynta sjukdomar. Syftet ska då vara att utveckla tillgången till särläkemedel.

Dessutom ska TLV analysera om det behövs några lagändringar eller andra författningsändringar för att stärka tillgången.

Debatt om tillgången till särläkemedel

Debatten om tillgången till särläkemedel i Sverige har tagit fart det senaste halvåret. Inte minst situationen för barn och vuxna med den allvarliga andningsvägssjukdomen cystisk fibros har eldat på debatten. I februari sa TLV nej till att låta läkemedlet Kaftrio (ivakaftor/tezakaftor/elexakaftor) mot cystisk fibros ingå i läkemedelsförmånen. Detta eftersom förhandlingar med tillverkaren Vertex inte resulterat i tillräcklig prisreduktion och den dokumenterat effektiva behandlingen därför ansågs för dyr.

Någon månad senare ställde sig riksdagen bakom ett förslag från socialutskottet. Riksdagsbeslutet innebar att riksdagen riktade ett så kallat tillkännagivande till regeringen. I tillkännagivandet för riksdagen fram att regeringen bör ta fram en särskild finansiering och en nationell strategi för särläkemedel.

Behandling mot cystisk fibros i fokus

I riksdagsdebatten inför beslutet om tillkännagivandet tog många ledamöter från olika partier bland annat upp just behandlingen mot cystisk fibros.

– Många gånger har detta läkemedel helt dramatiska effekter för personer med cystisk fibros. Ett 30-tal länder har tagit in det i subventionssystemet. Men i Sverige anses läkemedlet för dyrt trots att vi är ett av världens rikaste länder, sa Anders W Jonsson, C.

Karin Rågsjö, V, instämde.

– Det saknas fungerande kostnadsmodeller för den här typen av läkemedel. Nu riskerar människor med svåra sjukdomar därför att bli utan behandling om de inte har möjlighet att betala ur egen ficka eller flytta till ett land där behandlingen är subventionerad, sa hon.

Utreder även betalmodeller

I ett pressmeddelande om det nya regeringsuppdraget till TLV är nu även socialminister Lena Hallengren, S, inne på samma linje.

– Alla patienter ska erbjudas god vård efter behov och på lika villkor, det inkluderar givetvis tillgång till effektiva läkemedel. Tillgången till läkemedel för behandling av sällsynta sjukdomar behöver öka, säger hon.

TLV har tidigare fått två närbesläktade regeringsuppdrag. De handlar om att utveckla bättre metoder för hälsoekonomisk värdering av precisionsmedicin och avancerade terapiläkemedel (ATMP=genterapier och cellterapier) och nya betalmodeller för ATMP. TLV får nu även i uppdrag att fortsätta detta arbete.