TLV leder studie om tjänster på apotek

TLV leder studie om tjänster på apotek

Åtgärderna som föreslås i apoteksmarknadsutredningen kommer närmare genom-
förande. Bland annat med en förstudie om farmaceutiska tjänster på apotek.

27 aug 2018, kl 13:38
0

Tandvårds- och läkemedelsverket, TLV, fick i förra veckan i uppdrag av regeringen att genomföra en förstudie om förutsättningarna för farmaceutiska tjänster på apotek. Uppdraget grundar sig på de förslag som lämnats i den nya apoteksmarknadsutredningen, Kvalitet och säkerhet på apoteksmarknaden, som i mars inlämnades som proposition till riksdagen.

Enligt det nya uppdraget ska TLV i sin förstudie titta på förutsättningarna för att genomföra en försöksverksamhet med farmaceutiska tjänster på apotek för en avgränsad kundgrupp. Syftet med den möjliga tjänsten är att öka följsamheten till läkemedelsbehandling hos patienten.

Regeringen skriver i ett pressmeddelande att detta görs “för att se hur apoteken genom rådgivning bättre kan bidra till en effektiv och bra läkemedelsanvändning, framförallt till grupper som tar flera läkemedel samtidigt.”

Vilken typ av farmaceutisk tjänst eller patientgrupp förstudien ska omfatta är inte klart och enligt TLV:s presstjänst vill man inte uttala sig i dagsläget, då uppdraget är alldeles nytt.

TLV har också fått i uppdrag att mäta apotekens förmåga att direktexpediera recept, det vill säga lämna ut ett efterfrågat läkemedel vid första besöket på apotek. I dagsläget görs sådana mätningar endast av apoteksbranschen själv, men regeringen vill alltså se en oberoende mätning ”för att garantera att det sker opartiskt”, som man skriver i pressmeddelandet.

Enligt Apoteksföreningens branschrapport för 2018 lämnas över 95 procent av alla recept ut vid första besöket.

För att säkerställa kvaliteten på apotekens rådgivning inom egenvårdsområdet har Läkemedelsverket och Socialstyrelsen fått i uppdrag att kartlägga vilka utbildningar som kan ge tillräcklig kompetens för att kunna ge råd inom egenvårdsområdet. Myndigheterna ska också ta fram förslag på kompetenskrav som ska gälla vid egenvårdsrådgivning på apotek.

Läkemedelsverket får även i uppdrag att vidareutveckla tillsynen av apotek – bland annat genom så kallad riskbaserad tillsyn som innebär ökad tillsyn på tydliga riskområden. Återkopplingen till apotek ska också förbättras så att apotekens arbete kan vidareutvecklas. Det ska dessutom bli lättare att göra anonyma anmälningar om eventuella risker.

Dessutom ska Läkemedelsverket se över om nuvarande begränsningar för att få driva apotek är tillräckliga, följa upp utvecklingen av apotekens nyligen införda rätt att returnera läkemedel till leverantörer och partihandlare samt utveckla rutiner för samverkan vid kontroll av apoteksmarknaden.

Det senare ska genomföras tillsammans med TLV och Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, och myndigheterna ska analysera om det krävs eventuella förändringar i regelverket kring sekretessen mellan myndigheterna. Syftet är en effektivare och bättre tillsyn av apoteksmarknaden.