Tillväxthormon gör atleter trötta och uppsvällda

Atleter som tror att tillväxthormoner kan bli en genväg till bättre resultat kan behöva tänka om. Inte nog med att bruket klassas som doping och att hälsan riskeras, nu visar en studie att tillväxthormoner inte heller främjar idrottsprestationer.

18 mar 2008, kl 13:06
0

Humant tillväxthormon används som dopingmedel inom idrott och anses inom vissa kretsar vara ett mer attraktivt alternativ än anabola steroider, eftersom tillväxthormon inte ger samma aggressiva beteende, och dessutom är svårare att upptäcka.

Men nu konstaterar Dr Hau Liu och hans kolleger vid Stanforduniversitetet i Kalifornien att injektioner med humant tillväxthormon snarare stjälper än hjälper atleternas prestationer.
Visserligen förändras kroppssammansättningen, men några bevis för förbättrade idrottsprestationer av tillväxthormoner kunde forskarna inte hitta när de gått igenom 27 studier av totalt 303 personer i åldrarna 13-45 år.
De som tagit tillväxthormon hade uppsvällda vävnader, och var tröttare jämfört med atleter som inte tagit hormonet.

Läkaren Christer Ehnborg kom fram till samma slutsats i sin avhandling i höstas, och hans studie finns med i genomgången. Han har studerat 30 unga vältränade göteborgare, varav 20 injicerade sig med stora doser tillväxthormon varje dag. De andra tio fick istället koksaltlösning i sina ampuller.
Tillväxthormonet minskade mängden kroppsfett och ökade vattenmängden i kroppen, något som atleterna genast märker och tolkar som något positivt. Men forskare har alltså inte kunnat konstatera att muskelmassan och därmed prestationen förbättras.

Den amerikanska reviewartikeln publicerades på tidskriften Annals of Internal Medicines webbplats.