SKR: Krav på tillstånd för receptfritt kan behövas
Sedan 2009 får cirka 2000 receptfria läkemedel säljas på andra ställen än apotek.

SKR: Krav på tillstånd för receptfritt kan behövas

Sveriges kommuner och regioner framhåller dock att kravet inte får göra det svårare att få tag på läkemedel.

21 okt 2024, kl 13:17
0

Det kan vara nödvändigt att införa krav på säljtillstånd för receptfria läkemedel när försäljningen sker på andra ställen än apotek. Det skriver Sveriges kommuner och regioner, SKR, i sitt remissyttrande över den så kallade Treklöverutredningen.

Samtidigt framhåller SKR att en eventuell tillståndsplikt inte får försämra tillgängligheten till receptfria läkemedel runt om i landet.

Tillståndsplikt ska öka kvaliteten

Treklöverutredningen lade, som Läkemedelsvärlden rapporterade, fram sitt slutbetänkande i januari i år. Utredningen hade flera parallella uppdrag med olika inriktningar. Slutbetänkandet innehöll förslag om såväl effektivare tillsyn över apotek som bättre skydd vid läkemedelsskador och olika skärpningar för receptfri handel utanför apotek.

Förslagen om skärpta regler för handeln med receptfritt utanför apotek ska göra den patientsäkrare än i dag. Enligt utredaren upptäcker kommunerna ofta brister när de gör tillsyn vid något av de omkring 5 300 försäljningsställena i landet. Det handlar bland annat om att man förvarar läkemedel på fel sätt och säljer utgångna läkemedel.

Samtidigt varierar tillsynens omfattning kraftigt från kommun till kommun. Några kommuner gör inga sådana tillsynsbesök alls.

Stöder försiktigt förslaget

Remisstiden för Treklöverutredningen går ut 1 november. En av dem som redan svarat på remissen är SKR.

När det gäller utredningsförslaget om tillståndsplikt för receptfri försäljning anser SKR att det kommer att öka kommunernas administrativa börda och ge vissa ökade kostnader för de berörda företagen. Trots detta menar SKR att det “kan vara motiverat med ett tillståndsförfarande för att säkerställa en hög kvalitet i försäljningen så att den är patientsäker och inte äventyrar folkhälsan”.

SKR gillar också förslaget att kommuner ska få rätt att besluta om förelägganden och förbud för handlare som bryter mot lagar och föreskrifter om handel med vissa receptfria läkemedel. Inte minst uppskattar SKR att kommunerna föreslås få rätt att förena dessa beslut med vite. Det skulle enligt remissvaret “medföra en ökad effektivitet i hela tillsynskedjan”.

Vill se effektivare tillsyn

Organisationen tycker även att det är bra att utredningen ska få ett tydligt ansvar att vägleda kommunerna i deras tillsyn av receptfri läkemedelshandel utanför apotek. Detta för att tillsynen ska bli effektivare och få en hög kvalitet i hela landet.

I sitt remissyttrande understryker SKR samtidigt att de skärpta reglera för att få sälja receptfria läkemedel inte får minska tillgängligheten på dessa.