Tillverkare av laboratorietester har slagit larm om allvarliga problem på grund av en ökad användning av i första hand kosttillskott med B-vitaminet biotin. Problemen gäller vissa laboratorietester som görs i sjukvården, tester där ämnet biotin används som reagens. Sådana tester visar ofta fel hos patienter som tar extra biotin.
Det handlar om tester som används för bland annat mätning av hormoner, hjärtmarkörer, tumörmarkörer och infektionsmarkörer. De felaktiga resultaten kan leda till utebliven eller felaktig behandling.
Den europeiska läkemedelsmyndighetens säkerhetskommitté PRAC har uppmärksammat problemet och kräver att produktinformationen för läkemedel med biotin uppdateras med varningar om riskerna för felaktiga testresultat. Svenska Läkemedelsverket går nu ut och informerar patienter och vårdpersonal.
Enligt Läkemedelsverket är riskerna för felaktiga testresultat vid extraintag av biotin särskilt stora hos patienter med nedsatt njurfunktion och hos barn med vissa sällsynta metabola rubbningar. Dessa barn behandlas ofta med vitaminläkemedel med biotin.
Läkemedelsverket uppmanar patienter som ska genomgå laboratorietester att informera sin läkare eller laboratoriepersonalen om de tar biotin.
Hälso- och sjukvårdspersonal uppmanas att vara uppmärksamma på problemet och anpassa testmetoderna hos patienter som tar biotin.
I Sverige finns bara två godkända läkemedel med biotin på marknaden. De heter Cernetvit och Soluvit och är båda infusionslösningar som ges till patienter med speciella behov av vitamintillskott.
Det finns också en lång rad kosttillskott med biotin. De innehåller ofta betydligt högre koncentrationer av biotin än de 150 mikrogram per dosenhet som EMA:s säkerhetskommitté PRAC satt som gräns för vilka orala läkemedel som behöver produktinformation om risken för felaktiga testresultat.
Något motsvarande krav på produktinformationen för kosttillskott med biotin kan dock myndigheterna inte ställa. Kosttillskott räknas som livsmedel. För tillsynen av livsmedelslagstiftningen ansvarar Livsmedelsverket, men den lagstiftningen ger inte samma kontrollmöjligheter som läkemedelslagstiftningen.
– Men det är förstås lika viktigt att läkaren får reda på att patienten tar biotin även om det är i form av kosttillskott, säger Ola Philipson, utredare vid Läkemedelsverket.