Tillgång styr vilka barn som får läkemedel mot RSV

Tillgång styr vilka barn som får läkemedel mot RSV

I dag presenterar Läkemedelsverket sin rekommendation till vården om RSV-läkemedel till barn i vinter.

22 sep 2023, kl 08:31
0

Annons

Tillgången till RSV-läkemedel för barn i Sverige i vinter kommer att avgöra vilka barn som får behandling.

Det konstaterar Läkemedelsverket som i dag presenterar sin nya rekommendation till vården om förebyggande läkemedels behandling mot RSV-infektion hos barn.

Kan kräva sjukhusvård

RS-virus, respiratoriskt syncytialvirus, är ett mycket vanligt luftvägsvirus. Hos främst spädbarn, äldre personer och personer i vissa medicinska riskgrupper kan RSV-infektioner bli allvarliga och kräva sjukhusvård.

Varje år behöver en till två procent av alla spädbarn i Sverige med RSV-infektion vårdas på sjukhus.

Två RSV-läkemedel för barn

Sedan tidigare finns ett förebyggande antikroppsläkemedel som är godkänt att ge till de små barn som löper allra störst risk för svår RSV-infektion, bland annat för tidigt födda.

Denna antikropp heter Synagis (palivizumab) och har en viss användning i Sverige. Synagis ges som injektion en gång i månaden under RSV-säsongen.

Nyligen blev den nya antikroppen Beyfortus (nirsevimab) också EU-godkänd. Den är godkänd för alla spädbarn och ges som injektion inför barnets första säsong med RSV-spridning.

Beyfortus är långverkande och behöver därför bara ges en gång.

Ger nya möjligheter

Möjligheterna att skydda spädbarn mot RSV har ökat tack vare det nya läkemedlet Beyfortus och ett nytt vaccin som ges till gravida för att skydda barnet under de första sex levnadsmånaderna.

När det gäller vaccinet ligger en eventuell rekommendation om svensk användning på Folkhälsomyndighetens bord. Myndigheten kommer att utreda frågan.

Rekommendationer om förebyggande RSV-läkemedel för barn är däremot en fråga för Läkemedelsverket. Som Läkemedelsvärlden tidigare berättat reviderar Läkemedelsverket nu sina behandlingsrekommendationer om RSV. Detta arbete blir inte klart förrän nästa år.

Men myndigheten vill också ge vården vägledning inför den RSV-säsong som nu är i antågande och publicerar därför en rekommendation i dag.

RSV-läkemedel för barn effektiva

Läkemedelsverkets rekommendation om förebyggande RSV-läkemedel för barn gäller specifikt säsongen 2023-24.

Myndigheten konstaterar att både den äldre antikroppen Synagis och nya Beyfortus ger en värdefull skyddseffekt.

– Vi ser att dessa läkemedel kan göra skillnad genom att infektionen blir som en lindrigare förkylning som inte kräver sjukhusvård, säger Bernice Aronsson, barnläkare och utredare vid Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

Ny riskgruppsbedömning från FHM

Läkemedelsverkets rekommendation innehåller en prioriteringsordning. Den bygger på en riskgruppsbedömning som Folkhälsomyndigheten också publicerar idag.

Den beskriver vilka barn som har störst behov av förebyggande läkemedel mot RSV.

Riskgrupperna redovisas i fyra nivåer. De som har störst risk för att bli svårt sjuka i en RSV-infektion är barn med vissa underliggande tillstånd, som till exempel för tidig födsel och kronisk hjärt- eller lungsjukdom.

Även de yngsta barnen under tolv månader löper en högre risk för att bli svårare sjuka i en RSV-infektion än andra. Bland dessa är risken för allvarlig sjukdom högst hos de allra yngsta, skriver Folkhälsomyndigheten.

Tillgången på läkemedel avgör

Tillgången på de förebyggande antikropparna kommer att ha begränsningar i vinter. Det gäller inte minst Beyfortus som många länder nu köper in.

Läkemedelsverket tar i sin rekommendation hänsyn till att det ännu är osäkert hur tillgången till de förebyggande läkemedlen kommer att se ut i Sverige. Därför anser myndigheten att vården bör utgå från prioriteringsordningen och se till att de barn som behöver det bäst får behandling först.

– Alla barn med mycket hög risk för allvarlig RS-virusinfektion ska få läkemedelsprofylax med palivizumab eller nirsevimab. Om det nya läkemedlet nirsevimab blir tillgängligt att använda i vården kan en större grupp barn med hög risk för allvarlig sjukdom rekommenderas behandling under kommande säsong, säger Elin Kimland, utredare vid Läkemedelsverket och projektledare för rekommendationen.

Fler rekommendationer om RSV

Inom kort väntas även NT-rådet, regionernas gemensamma organ för nationellt införande av nya terapier, komma med en rekommendation om Beyfortus.

Igår publicerade Folkhälsomyndigheten nya rekommendationer som gäller RSV-vaccinering av äldre och medicinska riskgrupper.