Det är den statlige utredaren Sören Olofsson som i sitt betänkande ”Nästa fas i e-hälsoarbetet” föreslår ett första steg i väntan på den länge planerade gemensamma läkemedelslistan införs.
Utredarens förslag är vissa förändringar i receptregisterlagen så att alla legitimerade yrkesutövare inom hälso- och sjukvården får tillgång till samma information i receptregistret som personal på öppenvårdsapotek och patienten idag har.
De lagändringarna bör, enligt hälsoutredaren,kunna träda i kraft till årsskiftet.
I januari 2018 tror utredaren att man ska ha kunna ta ett helhetsgrepp och inrätta den gemensamma läkemedelslistan. Men för att det ska hinnas med bör arbetet sätta igång nu, enligt utredningen.
Förslaget är att alla ordinatörer ska bli skyldiga att i den gemensamma läkemedelslistan dokumentera sina ordinationer som ska lagras hos och tillgängliggöras av E-hälsomyndigheten.
E-hälsoutredaren anser att det behövs en samverkansorganisation för det fortsatta arbetet inom e-hälsoområdet liksom en samverkansnämnd. Med en sådan nämnd inrättas en nationell aktör med mandat att fatta grundläggande beslut när det handlar om informationshanteringen, menar utredningen. Utredningen gör bedömningen att det finns stort behov av strukturerad information med entydiga termer och begrepp inom hälso- och sjukvården. Den föreslår också ändringar i patientdatalagen för att förtydliga att huvudmännen för hälso- och sjukvård har ansvar för att se till att vårdgivarna använder informationssystem som är ändamålsenliga.
E-hälsomyndigheten kommer om utredningens förslag genomförs att få en central roll eftersom många förslag innebär att myndigheten blir den samordnande kraften i arbetet.