Tidsfristen för kritiserade receptarieutbildningar ute

Karlstad universitet satsar och Luleå tekniska universitet lägger ner. Det är resultatet ett år efter att Högskoleverket hotade med att ta bort examensrätten på receptarieutbildningarna i Karlstad och Luleå.

27 mar 2008, kl 13:45
0

Annons

I mars förra året publicerade Högskoleverket, HSV, en rapport där de granskat de svenska farmacevtiska utbildningarna. I rapporten fick receptarieutbildningarna vid Karlstads universitet och Luleå tekniska universitet så kraftig kritik att de riskerade att bli av med sin examinationsrätt. De båda lärosätena fick ett år på sig att åtgärda problemen. Nu har de lämnat in sina uppföljningsrapporter till Högskoleverket, och Karlstad och Luleå har valt två helt olika vägar.

I Luleå beslutade skolledningen redan när HSV:s rapport kom att de inte skulle ta in några nya studenter innan de tänkt över situationen.  Under hösten beslutade de sedan att receptarieutbildningen ska avvecklas helt.
? Rapporten från Högskoleverket gjorde att vi satte oss ner och analyserade hur väl receptarieutbildningen passade med våra andra utbildningar, och det resulterade sedan i att vi av strategiska skäl beslutade att lägga ner utbildningen, säger Kerstin Öhrling, prefekt på Institutionen för hälsovetenskap på Luleå tekniska högskola.

Men fortfarande går 50 receptariestudenter på utbildningen, och för att få utexaminera de studenterna har universitet ändå ändrat på en del saker.
? Vi har bland annat förbättrat vår distansutbildning och infört fler laborativa moment, säger Kerstin Öhrling.
HSV ansåg också att Luleå hade för få lärare med farmacevtisk kompetens, men den biten har universitet inte åtgärdat.
? Vi har två tillsvidareanställda farmacevter som Högskoleverket verkar ha missat i sin utvärdering. Vi planerade att anställa fler, men den processen avbröts när vi beslutade att lägga ner utbildningen, säger Kerstin Öhrling.
Ändå räknar hon med att HSV kommer låta dem behålla examinationsrätten.
? Jag kan inte tänka mig annat än att vi uppfyller de krav som Högskoleverket ställer.

I Karlstad har man i stället valt att satsa på sin receptarieutbildning. Sedan mars förra året har universitetet anställt en disputerad universitetslektor med inriktning på samhällsfarmaci, och från och med augusti 2008 kommer ytterligare en tjänst vara tillsatt. Utbildningsplanen har också gjorts om. Två kemikurser har fått ge vika för två kurser med tydligare inriktning på läkemedel.
? Vi hade från början ett tänk som var att man skulle kunna gå in brett i utbildningen och efter ett år välja inriktning mot antingen receptarie eller biomedicinsk analytiker, men det har vi till viss del ändrat nu, säger Thomas Nilsson som är dekan vid fakulteten för teknik- och naturvetenskap på Karlstad universitet.
Han tror att Högskoleverket kommer vara nöjda med deras insatser.
? Vi tycker att vi har gjort stora åtgärder nu och att det inte borde vara några problem längre.
Högskoleverket har ännu inte hunnit ta ställning till universitetens åtgärder.