NY STUDIE:
Tidigare abort lika effektiv som att vänta in ultraljud
Foto: Istock

Tidigare abort lika effektiv som att vänta in ultraljud

Det är inte nödvändigt att vänta med aborten till vecka sex när det går att konstatera graviditeten med ultraljud.

7 nov 2024, kl 08:34
0

Läkemedelsvärlden

Karin Brandell. Foto: Anne Örtqvist.

Läkemedelsvärlden

Kristina Gemzell Danielsson. Foto: Andreas Andersson.

Tidigare abort fungerar lika bra som det som i dag är standard i Sverige. Det konstaterar forskare vid bland annat Karolinska institutet i en stor internationell studie av drygt 1 500 kvinnor i nio länder. Studien är publicerad i New England journal of medicine.

Utvärderade tidigare abort

Den vanligaste abortmetoden är numer medicinsk abort. I Sverige börjar aborten normalt på en mottagning där kvinnan tar en tablett med läkemedlet mifepriston. Det får graviditetshormonerna att sjunka och livmoderhalsen att mjukna och öppna sig.

I nästa steg tar kvinnan efter någon dag läkemedlet misoprostol, antingen hemma eller vid ett nytt mottagningsbesök. Detta läkemedel gör att livmodern får sammandragningar så att embryot stöts ut.

Vården väntar med att erbjuda abort tills det går att bekräfta graviditeten med ultraljud, i vecka fem till sex. Detta för att kunna upptäcka ett eventuellt utomkvedshavandeskap, att embryot växer utanför livmodern. Utomkvedshavandeskap går inte att avbryta med medicinsk abort utan kräver en annan metod.

Vill slippa vänta

Men för den som bestämt sig för abort kan det vara påfrestande att vänta tills ultraljudet går att göra.

– I dag vet kvinnor ofta om att de är gravida mycket tidigt. En majoritet vet också om de vill avsluta graviditeten och vill då gärna att det ska ske snarast. Observationsstudier har gett motstridiga resultat om effektivitet så vi ville studera om en mycket tidig abort är lika effektiv och säker som att vänta, förklarar studiens förstaförfattare Karin Brandell, gynekolog vid Karolinska universitetssjukhuset och doktorand vid institutionen för kvinnors och barns hälsa på Karolinska institutet, i ett pressmeddelande.

Några av resultaten

Sammanlagt 1 504 kvinnor på 26 mottagningar i nio länder – däribland Sverige – medverkade i studien. Mottagningarna lottade kvinnorna till antingen standardabort eller tidigare abort.

Resultatet visar att tidigare abort var lika effektiv som att göra den senare. I båda grupperna ledde behandlingen till en fullständig abort i 95 procent av fallen.

När det gäller de fem procent av de medicinska aborterna som misslyckades var det vissa skillnader mellan grupperna. Av slumpmässiga skäl var något fler kvinnor i gruppen med tidigare abort som visade sig ha ett utomkvedshavandeskap, ektopisk graviditet. Detta drabbade tio av 741 jämfört med sex av 724 i standardgruppen.

Det gjorde också att komplikationer var något vanligare i gruppen med tidig abortstart. Det handlade främst om sjukhusinläggningar för att behandla utomkvedshavandeskap eller för att avsluta aborten med skrapning. 1,6 procent i den tidiga gruppen och 0,7 procent i standardgruppen fick den typen av komplikationer.

Även en politisk fråga

Kvinnorna i den tidiga gruppen rapporterade mindre smärta och blödning. I båda grupperna uttryckte kvinnorna också önskan om att göra aborten så snart som möjligt.

– Den mycket tidiga medicinska aborten var lika effektiv och det var säkert att göra en sådan, även vid en odiagnostiserad ektopisk graviditet, säger Kristina Gemzell Danielsson,  professor i obstetrik och gynekologi vid Karolinska institutet, överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset och projektledare för studien.

Doktoranden Karin Brandell framhåller också att abort även är en politisk fråga:

– I Sverige kan kvinnan vid en misslyckad tidig abort göra om den en vecka senare. Men en kvinna i Texas, där gränsen går vid sex veckor, har inte den möjligheten. Därför var det viktigt att visa att tidig abort är likvärdig med dagens standardbehandling vid senare graviditet, säger hon.

Forskarna vill nu pröva om en ny kombination av läkemedel vid tidig abort är effektiv även vid ektopisk graviditet. Dessutom utvecklar de nya preventivmedel.