Tidigare igångsättning bättre för barnet

Tidigare igångsättning bättre för barnet

En sammanställning av aktuell forskning bekräftar att igångsättning redan vid 41 fullgångna veckor ökar barnets möjligheter att födas friskt.

9 dec 2020, kl 14:09
0

Det finns flera situationer när vården kan föreslå att förlossningar ska sättas i gång, oftast med hjälp av läkemedel. En sådan situation är när graviditeten blir längre än 40 veckor. Detta eftersom det då finns en viss ökning av risken att barnet skadas eller dör i samband med förlossningen (en risk som i Sverige generellt sett är mycket låg).

Här har det dock länge pågått en diskussion om vid vilken tidpunkt det i så fall är bäst att sätta i gång förlossningen. Rutinen vid de flesta förlossningsenheter har varit att vänta ut 42 fullgångna veckor om graviditeten är okomplicerad.

Men nu visar en ny studie att igångsättning redan i vecka 41 har fördelar för barnet utan att ge några nackdelar för mamman. Studien, en systematisk litteraturöversikt, är gjord av forskare i Sverige och Nederländerna. De har publicerat studien i PLOS medicine.

Flera tusen förlossningar ingick

I den systematiska litteraturöversikten slog forskarna samman resultat av tre randomiserade studier i Sverige, Nederländerna respektive Turkiet. Bland annat jämförde de 2 281 kvinnor som lottats till igångsättning vid 41 fullgångna veckor med 2 281 som fick vänta till vecka 42 om inte förlossningen kom i gång av sig själv.

Tio av de barn som kvinnorna i den första gruppen födde drabbades av svår sjuklighet och död i samband med förlossningen. Motsvarande siffra i den andra gruppen var 23. Skillnaden till fördel för tidigare igångsättning, induktion, var statistiskt säkerställd när det gällde förstföderskor.

Kvinnornas hälsotillstånd efter förlossningen skiljde sig inte mellan grupperna. Andelarna kejsarsnitt respektive förlossningar med sugklocka eller tång var också jämförbara.

– Om resultaten extrapoleras till svenska förhållanden, där ungefär 20 000 kvinnor per år fortfarande är gravida vid 41 veckor, så skulle man kunna förhindra minst hundra fall årligen av svår sjuklighet eller död hos barnen genom induktion vid 41 fullgångna veckor, säger Henrik Hagberg, professor i obstetrik och gynekologi vid Göteborgs universitet och överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset, som är en av forskarna bakom studien i ett pressmeddelande.

– Baksidan på myntet är att det måste utföras många induktioner. För att rädda ett barn från svår sjuklighet eller död krävs det statistiskt sett att 175 kvinnor genomgår induktion efter 41 fullgångna veckor, säger han.

Skillnader inom Sverige

Nyligen presenterade Socialstyrelsen statistik som visar att allt fler förlossningar i Sverige sätts i gång på konstgjord väg. Under 2019 startade förlossningsvården i genomsnitt drygt var femte förlossning genom att sätta i gång värkarbetet. Andelen igångsatta förlossningar har fördubblats på 20 år.

Statistiken visar också en stor variation mellan regionerna. Lägst ligger Blekinge med 13,5 procent igångsatta förlossningar. Högst ligger Dalarna med 25,6 procent. Enligt Socialstyrelsen kan skillnaderna bero bland annat just på den diskussion som den aktuella studien belyser.

Vissa regioner har det senaste året börjat erbjuda igångsättning i vecka 41. Andra håller dock fast vid den tidigare rutinen.