Cephalon som efter ett uppköp 2011 är en del av Teva anklagas för att ha betalat mer än 1,7 miljarder svenska kronor till generikabolag för att de skulle vänta med att lansera kopior till läkemedlet Provigil. Högsta domstolen i USA har tidigare beslutat att sådana konkurrenshämmande affärer oftast inte är inom lagens gränser.
Fallet har drivits av återförsäljare och andra företag som köper läkemedel direkt från tillverkare och de menar att man har fått betala överpriser på grund av ”pay-for-delay”-uppgörelsen
Teva har gått med på att betala böterna och den överenskommelsen kommer att träda ikraft när en amerikansk domstol också beslutat om fallet.
Bötesbeloppet på 4,4 miljarder kronor är det i särklass största för liknande fall och mer än dubbelt så högt än vad Abbott tvingades betalade i en annan affär 2008.
Det var under 2006 som Cephalon, då som eget bolag, betalade just Teva samt Ranbaxy och Mylan pengar för att bolagen skulle vänta till 2012 innan de släppte kopior på Provigil. Vid den tiden såldes preparatet för 4,6 miljarder kronor per år. 2013 när generika fanns tillgängligt nådde försäljningen bara upp till 785 miljoner och krympte till 600 miljoner kronor förra året, enligt FiercePharma.
Provigil är det amerikanska namnet för substansen modafilin och används bland annat mot narkolepsi. Läkemedlet säljs också under namnen Modavigil och Alertec. I Sverige används substansnamnet.