Tester av omikronvaccin inleds trots tveksamhet
Foto: Istock.

Tester av omikronvaccin inleds trots tveksamhet

Läkemedelsmyndigheter uppmuntrar till multivalenta vacciner, samtidigt inleds studier av omikronvacciner.

27 jan 2022, kl 13:33
0

Annons

Frågan om världen bör satsa på ett covid-19-vaccin speciellt riktat mot virusvarianten omikron är en het diskussion just nu. Samtidigt som läkemedelsmyndigheter i världen uppmuntrar vaccinutvecklare att satsa på ett multivalent vaccin som riktas mot flera virusvarianter har både Pfizer/Biontech och Moderna inlett studier av specifika omikronvacciner.

Diskuterade omikronvaccin på globalt möte

Förra veckan släppte internationella läkemedelsmyndigheter en gemensam rapport med deras rekommendationer om covid-19-vacciner och omikronvarianten. Rapporten bygger på diskussioner som hölls mellan myndigheterna under ett globalt möte.

I sin rapport konstaterar myndigheterna att det blir allt tydligare att det behövs en boosterdos för att utöka vaccinskyddet mot omikron. Men de bedömer att det på längre sikt inte är hållbart att ge boosterdoser med korta intervaller utan att det finns ett behov av att utveckla en långsiktig strategi för de typer av vaccin som behövs för att hantera covid-19 i framtiden.

Myndigheterna anser dock att det för tidigt att utveckla ett specifikt vaccin mot omikron. Enligt dem behövs det mer data om de nuvarande vaccinernas effekt mot varianten. De framhåller också att det behövs en bättre förståelse av den epidemiologiska utvecklingen av den nuvarande omikronvågen för att definiera hur brådskade ett anpassat vaccin med en annan sammansättning är.

Även om ett omikronvaccin skulle vara en självklar kandidat att undersöka, kan andra alternativ såsom bivalenta eller multivalenta vacciner, alltså vacciner som fungerar mot två eller flera virusvarianter, vara potentiella alternativ att utforska för att nå ett bredare korsskydd, konstaterar myndigheterna.

Inleder studier på omikronvaccin

Samtidigt har två företag påbörjat studier av specifika omikronvacciner.

Under gårdagen meddelade företaget Moderna att de har inlett en fas II-studie av sin omikronspecifika boostervaccinkandidat mRNA-1273.529.

I studien ska immunogenicitet, säkerhet och reaktogenicitet av en enda boosterdos av vaccinet utvärderas. Studiedeltagarna är över 18 år och kommer att delas in i två grupper.

Den första gruppen består av personer som tidigare har fått den primära tvådosserien av företagets befintliga vaccin med den andra dosen för minst sex månader sedan. Den andra gruppen innefattar personer som har fått den primära serien med två doser samt en boosterdos för minst tre månader sedan. Varje grupp kommer att ha cirka 300 deltagare enligt företagets uppskattning. Studien ska göras på 24 platser i USA.

Pfizer gör studie på 1400 personer

Även företaget Pfizer/Biontech har inlett en klinisk studie av ett specifikt omikronvaccin. I denna studie ingår 1 420 deltagare mellan 18 och 55 år.

Deltagarna kommer att delas in i tre grupper. Den första gruppen består av 615 personer som har fått två doser av det nuvarande vaccinet från Pfizer/Biontech tre till sex månader före registreringen. Denna grupp kommer att få en eller två doser av omikronvaccinet.

Grupp två innefattar 600 personer som har fått tre doser av det nuvarande vaccinet tre till sex månader före registreringen. Dessa kommer att få en dos av det nuvarande vaccinet eller en dos av omikronvaccinet.

Den tredje gruppen består av 205 personer som inte tidigare har vaccinerats. Dessa kommer att få tre doser av omikronvaccinet.

”Kan stå inför andra varianter senare”

Förra veckan anordnade Läkemedelsvärlden tillsammans med Apotekarsocieteten ett seminarium där frågan om ett eventuellt omikronvaccin diskuterades. Läkemedelsverkets generaldirektör Björn Eriksson, som också deltog på det globala vaccinmötet, var då inte övertygad om att det kommer att behövas.

– Intuitivt skulle man kanske tycka att det är klart att vi ska ha ett omikronvaccin, men vi vet ju att vi har haft varianter som har kommit åtminstone en gång i kvartalet som har dominerat. Vi kan ju stå inför andra varianter senare, och då är inte helt säkert att hela vaccinationsprogram bör baseras på ett omikronvaccin. Vi vet att de vacciner vi har fungerar bra mot svår sjukdom, sa han.