Testcentret för biologiska läkemedel på plats
Verksamhetschef Jesper Hedberg och vd Lotta Ljungqvist fotograferas av Upsala Nya Tidninsg Johan Heimer under invigningen. Foto: Helene Wallskär.

Testcentret för biologiska läkemedel på plats

Nu startar Testa center som hjälper små företag inom sektorn biologiska läkemedel att skala upp.

22 aug 2018, kl 11:57
0

Annons

Biolaminas vd Kristian Tryggvason Foto: Helene Wallskär

Efter två år av planering och byggande invigdes igår, tisdag, Testa center och står nu klart att ta emot forskare och mindre företag från hela landet som utvecklat nya produkter. Fokus ligger på den växande sektorn biologiska läkemedel. Testcentrets användare hyr in sig för att testa och vidareutveckla tillverkningsprocesser och kommersialisera sina idéer.

Den första kunden är bioteknikföretaget Biolamina från Sundbyberg utanför Stockholm. Dess affärsidé är att tillverka proteinbaserade reagenser som används vid cellterapiutveckling. Företaget har en metod för småskalig tillverkning och vill nu skala upp.

– I stället för att lägga ut tillverkningen på utländska kontraktstillverkare bestämde vi oss för att komma hit, berättade Biolaminas vd Kristian Tryggvason. Här finns både utrustning och kompetens som gör att vi lär oss processerna själva. Genom den kunskapen får vi möjlighet att satsa på egen tillverkning, som sannolikt hamnar i Sverige.

Regeringen har, som Läkemedelsvärlden berättat tidigare, genom Vinnova satsat 100 miljoner kronor i projektet. Anläggningen drivs av GE Healthcare som investerat cirka 45 miljoner kronor i bygget.

– Vi måste låta forskare och små företag som har idéer få möjlighet att utvecklas och växla upp för att kunna nå en global marknad. Det är en del av en långsiktig strategi för att stärka Sveriges position inom life science och bidra till fler jobb och bättre hälsa i vårt land, sade närings- och innovationsminister Mikael Damberg vid invigningen.

Centret finns i en nyuppförd byggnad på GE Healthcares område i Uppsala. Testmöjligheter erbjuds både för tillverkning av biologiska läkemedel och liknande och för innovationer inom digital teknik. Här finns bland annat fyra bioprocesslaboratorier och ett tekniklaboratorium. Ett av bioprocesslaboratorierna har också en säkerhetsnivå som är anpassad för hantering av virus och vacciner.

– Vi har designat centret för att så mycket som möjligt efterlikna industriproduktionslokaler. Här ska våra kunder kunna experimentera fram tillverkningsprocesser som framtida producenter av deras produkter känner igen sig i, sade verksamhetschef Jesper Hedberg som under invigningen visade runt bland stora tankar för cellodling och apparatur för proteinrening.

Testa center drivs som ett helägt dotterbolag till GE Healthcare, som är arbetsgivare för anläggningens fem anställda. Företag som hyr in sig på centret betalar 60 000 kronor i veckan och behåller alla rättigheter till sina idéer och produkter. Dessutom har Uppsala universitet genom ett avtal tillgång till laboratorietider för en lägre summa och får nya möjligheter att utbilda studenter i en industriell laboratoriemiljö.

GE har inga vinstkrav på verksamheten.

– Centret ska gå runt, men ingen ska tjäna pengar på det. Om det blir några pengar över så återinvesteras de i verksamheten, förklarade Lotta Ljungqvist, vd för HE Healthcare i Norden och vd för Testa center.

– Incitamentet för oss är främst interaktionen med entreprenörer och innovatörer som kan bli en input i vår egen forskningsintensiva verksamhet. Vi hoppas också knyta kontakter som kan bli en rekryteringsbas för oss när vi söker olika kompetenser. Dessutom kommer vi själva att utnyttja centret på olika sätt, bland annat för att visa upp den utrustning GE tillverkar.

En extern prioriteringskommitté väljer ut de forskare och företag som får utnyttja anläggningen. Den är i första hand till för svenska företag, men tar emot utländska i mån av utrymme. De nya laboratorierna kommer under hösten att fyllas av allt mer verksamhet. Intresset för att få utnyttja anläggningen är, enligt vd Lotta Ljungqvist, stort och flera kunder är på ingång.