Test på människa närmar sig för svenskt vaccin
Foto: Sara Heyman

Test på människa närmar sig för svenskt vaccin

Svenska forskare har ansökt om att få inleda en fas I-studie av ett coronavaccin som ska ge ett bredare skydd.

26 aug 2022, kl 08:15
0

Annons
Matti Sällberg

Matti Sällberg. Foto: Andreas Andersson

Forskare vid Karolinska institutet utvecklar ett coronavaccin som ska vara mindre känsligt för virusmutationer än dagens covid-19-vacciner. I en studie som nyligen publicerades i EMBO molecular medicine presenteras lovande resultat i djurstudier. Förhoppningen är att snart kunna inleda en fas I-studie där man testar vaccinets säkerhet på människor.

– Om allt går som på räls skulle vi kunna ha ett färdigt vaccin på marknaden i slutet av 2024, säger Matti Sällberg, professor vid Karolinska institutet och en av studiens sistaförfattare.

Svenskt vaccin innehåller fler virusproteiner

De vaccinerna vi i dag har mot covid-19 är baserade på delar av coronavirusets spikprotein. I spikproteinet uppstår dock mutationer ofta, vilket kan påverka effekten av vaccinerna allteftersom att viruset förändras.

Det nu aktuella vaccinet är ett så kallat DNA-vaccin som innehåller DNA från delar av spikproteinet från tre olika coronavirusvarianter. Det innehåller dessutom DNA från ytterligare två virusproteiner från virusets membran respektive dess kärna. I dessa två virusproteiner är mutationer ovanligare.

– Eftersom dessa proteiner inte förändrar sig kan man få fram en stabilare immunitet som fungerar mot fler virusvarianter. Dagens vacciner måste förändras för att skydda mot nya varianter som har mutationer som undviker immunförsvaret, säger Matti Sällberg.

Skyddade möss mot allvarlig sjukdom

Resultatet i studien visade att vaccinet i cellodlingar producerade höga nivåer av antikroppar mot ursprungsvarianten, beta, delta samt omikron. Det visade också att vaccinet skyddar möss från allvarlig sjukdom orsakad av betavarianten. Det är en variant med en del mutationer som återfinns hos omikron och som även den kan undvika immunförsvaret.

– Vårt vaccin ger ett bredare immunsvar och är därmed mer framtidssäkrat än dagens vaccin mot framtida varianter med större genetiska förändringar. Det kommer inte att ersätta dem, men kan vara ett bra komplement, säger Matti Sällberg.

Varför använder man inte den här metoden på alla vacciner?

– Det krävs mycket mer arbete för att ta fram den här typen av vaccin. De vaccinerna vi har i dag är i grunden mycket bra och gick snabbt att ta fram. De fungerar dock sämre när viruset genomgår större genetiska förändringar och i framtiden kan det bli så att de inte längre fungerar. Vårt vaccin har tagit längre tid att utveckla men ligger bra i tiden.

Ska användas som boostervaccin

Tanken är att det svenska vaccinet ska användas som ett boostervaccin, alltså som ett komplement till grundvaccinering med andra vacciner.

Forskarna har nyligen skickat in en ansökan om att får starta en fas I-studie. Om ansökan blir godkänd planeras studien att genomföras på Karolinska universitetssjukhuset. Matti Sällberg tror att både fas I-, fas II- och fas III-studier av vaccinet skulle kunna startas under nästa år.

– Det gäller under förutsättning att resultaten på människa är fortsatt lovande och att finansiering finns.

Matti Sällberg samt en annan medförfattare är grundare av och delägare i Svenska vaccinfabriken produktion, som äger patentansökningar för vaccinet.