Tekovirimat är det hittills enda godkända antivirala läkemedlet mot mpox som finns tillgängligt i Europa och USA. Godkännandena är baserade på resultat från effektstudier på djur och säkerhetsutvärderingar på friska människor.
Det har dock hittills saknats evidens från randomiserade, kontrollerade studier av säkerhet och effekt hos människor med mpox.
Har utvärderat tekovirimat
Som Läkemedelsvärlden rapporterade startade forskare 2022 en klinisk fas III-studie för att utvärdera effekten av tekovirimat mot mpox hos människor, och även för att undersöka behandlingens säkerhet.
Nu publiceras resultaten i New England journal of medicine. De visar tyvärr att läkemedlet inte snabbade på tillfrisknandet hos mpox-patienterna i studien.
Studien gäller patienter med mpox klad I som för närvarande orsakar ett stort utbrott i Demokratiska republiken Kongo med grannländer. Mpox klad I är smittsammare och ger högre risk för allvarlig sjukdom än mpox klad IIb, den virusvariant som dominerar spridningen i andra delar av världen som bland annat i Sverige.
Ingen signifikant effekt
Den dubbelblinda, randomiserade och placebokontrollerade studien genomfördes i Demokratiska republiken Kongo. Sammanlagt 597 patienter med konstaterad mpox klad I och minst ett kopputslag lottades till att få tekovirimat eller placebo.
Alla patienter fick understödjande vård. Det primära utfallsmåttet var tiden till läkning av hudutslagen. Mediantiden för läkning var sju dagar i tekovirimatgruppen och åtta dagar i placebogruppen. Skillnaden var inte statistiskt signifikant.
Inte heller när det gällde virusförekomsten i blod, utslag och svalg såg forskarna någon skillnad mellan grupperna.
Den totala dödligheten bland patienterna var 1,7 procent.
Biverkningar förekom ungefär lika ofta i tekovirimatgruppen som hos dem som fick placebo.
Efterlyser fortsatt forskning
Forskarna framhåller i studien att deras resultat visar hur viktigt det är att göra den här typen av studier när en experimentell behandling blivit godkänd utan normal klinisk evidens under ett utbrott.
De påpekar också att deras resultat gäller just mpox klad I. När det gäller tekovirimat mot mpox klad IIb pågår flera studier.
Forskarna understryker vidare att forskningen om behandlingar mot mpox klad I behöver fortsätta.