Fem frågor till Sofia Fredin, arrangör av TEDxKI
Studenter arrangerar TEDx talks om nystart
Sofia Fredin.

Studenter arrangerar TEDx talks om nystart

Sofia Fredin är en av ett 20-tal masterstudenter bakom det kommande arrangemanget vid Karolinska institutet.

8 mar 2022, kl 09:01
0

Vad har statsepidemiolog Anders Tegnell gemensamt med före detta elitsimmaren Elin Kjos och Helena Samsioe, grundare av och vd för drönarbolaget Globhe? Det återstår att se, men alla tre hör i alla fall till talarna på programmet för TEDxKI 2022 den 18 mars.

Temat för detta lokala TED-arrangemang är ”Ctrl R – Updating old systems to new realities”. I förhandsinformationen talar arrangörerna om att vi just nu, mer än någonsin tidigare, är i behov av omstart och förnyelse i våra liv, vår miljö och i samhället. Läkemedelsvärlden bad därför Sofia Fredin, mastersstudent i biomedicin vid Karolinska institutet, KI, att berätta mer. Hon är en av ett 20-tal studenter vid KI och andra lärosäten som står bakom detta lokala TED-arrangemang.

Hur kom ni fram till temat Ctrl R?

– Temat anspelar dels på att vi nu måste få fart igen på allt som stått still på grund av pandemin. Nu startar vi om och kör på nytt! Och dels handlar det om att hälso- och sjukvården på allvar måste anpassa sig till att framtiden är digital. Gamla system behöver uppdateras till en ny verklighet.

Har TEDxKI arrangerats tidigare?

– Ja, längre tillbaka i tiden arrangerades det årligen. Men så lades det ned för tio år sedan. I fjol gjorde TEDxKI comeback, men på grund av coronarestriktionerna bara digitalt. Vi var rädda att det skulle bli samma situation i år igen så vi var jätteglada när restriktionerna hävdes och vi kan  hålla arrangemanget fysiskt i Aula Medica på KI. Det ger ändå en annan känsla än att bara streama.

Är ni nöjda med publikintresset?

– Ja, mer än nöjda. Vi sålde slut på biljetterna på bara några timmar. Men de som inte fick plats kommer ju att kunna se och höra allt på Youtube efteråt, som alltid med TED talks.

Varför vill du vara med och jobba med TEDxKI?

– Vi har en helt unik atmosfär i arrangörsgruppen. Allt är helt non profit. Vår enda agenda är att ha kul och att sprida idéer som är värda att sprida. Vi har också fått väldigt inspirerande speakers. Dessutom ger det en väldigt nyttig erfarenhet som skiljer sig från sådant jag brukar göra som att jobba i labb och med forskningsprojekt. Här får jag jobba bredare, nätverka och jobba efter en budget.

Vad hoppas ni att TEDxKI ska ge?

– Vi vill att det ska bli en tillgång för life science-branschen i Stockholmsområdet. En återkommande möjlighet till idéutbyte och nätverksbyggande som kan stimulera utvecklingen och ge nya jobb.