Marika Hjertqvist, TBE-expert på Folkhälsomyndigheten:
”Svenskarna borde vaccinera sig tidigare”
Marika Hjertqvist .

”Svenskarna borde vaccinera sig tidigare”

Vaccinera dig tidigare mot fästingsmittan TBE, uppmanar experter.

23 feb 2023, kl 08:35
0

Signar Mäkitalo

Signar Mäkitalo.

Fästingsäsongen brukar räknas från mars till november. Fästingar börjar normalt röra sig när det varit fyra-fem plusgrader i några dagar. Men med allt fler år med mildväder på vintern och tidig vår vaknar fästingarna tidigare – och sprider smitta. Redan i december inrapporterades ett TBE-fall från Sörmland.

– Och i Stockholm har vi redan fått ett konstaterat fall i år, säger Marika Hjertqvist, TBE-expert och epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Men informationskampanjerna om TBE-vaccination drar i regel igång senare. Fästingbussarna börjar köra i mars/april, håller igång hela sommaren och en bit in på hösten.

Vi vaccinerar oss för sent

På våren och sommaren är det väl sent att vaccinera sig, tycker TBE-experterna.

– Idealt är om vi vaccinerar oss i februari och sedan i mars. Efter det ska man ta en påfyllnadsdos efter sex månader till ett år, alltså inför nästa TBE-säsong, säger Marika Hjertqvist.

Signar Mäkitalo, biträdande smittskyddsläkare i Sörmland, rekommenderar att TBE-vaccinera ännu tidigare än i februari.

– Det bästa är att ta sina grunddoser eller sin tredje påfyllnadsdos – eller den fjärde för de som är över 50 år – redan på hösten. Då är man ordentligt skyddad inför fästingsäsongen. Vänta inte till våren utan tajma vaccinationen så att den ge dig skydd inför kommande säsong, uppmanar Signar Mäkitalo.

Miljöförändringar ökar TBE-fallen

Miljöförändringarna och det allt varmare klimatet med plötsliga tidiga värmeböljor gör att fästingarna sprider sig uppåt över landet och återfinns nu i hela Norrland. Samma sak med den fästingburna TBE-smittan som fortsätter sprida ut sig, man har exempelvis hittat ett par fall i Västernorrland och i västliga kommuner i Värmland.

Förra året inrapporterades 467 fall av TBE till Folkhälsomyndigheten.

– Det är en liten nedgång jämfört med 2021 men det är många fall ändå, säger Marika Hjertqvist.

Fästingsäsongen blir längre och längre

TBE-experten berättar att det varmare klimatet gör fästingsäsongen längre, fästingen är aktiv längre tid och får därmed längre tid att reproducera sig.

– Med tanke på det varmare klimatet räknar vi på längre sikt med en ännu längre fästingsäsong och att TBE-uppgången fortsätter. 

Signar Mäkitalo tycker också att vaccinationsverksamheterna bör börja planera för hur de tidigare ska tackla TBE-boomen. På hösten, som vore den bästa tiden, tycker Mäkitalo, har dock vården mycket att göra med influensavaccinationer och liknande.

Vaccinerar oss när fästingarna är som aktivast

Idag vaccinerar sig många först under sommaren då fästingarna redan är i full fart.

– Man är ledig och kommer att tänka på vikten av att vaccinera sig först då. Det är synd att starta en grundvaccination då, för det är lite sent för att hinna få ordentlig skyddseffekt av vaccinet, säger Signar Mäkitalo.

Han varnar också för att vi måste vara uppmärksamma på att den ökande fästingutbredningen kan göra att vissa andra smittor, som parasiter, blir vanligare och att vi kan få in helt nya fästingburna smittor i landet.

FAKTA/Fästingen – Sveriges farligaste djur

Fästingen har kallats för Sveriges farligaste djur. TBE står för tick borne encefalitis.

TBE yttrar sig som en hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk och emellanåt kramper och förlamningar. De flesta blir helt återställda men upp mot 30 procent får långdragna eller till och med bestående besvär i form av uttalad trötthet, minnesstörningar och liknande, och, i ovanliga fall, bestående förlamningar. Dödsfall kan förekomma men är mycket sällsynta. Förskolebarn som smittas får i regel lindrigare symtom än vuxna.

Det finns inget botemedel mot TBE – förutom vaccin som ger ett gott skydd. Efter tre doser enligt den normala tidtabellen har nästan 100 procent skydd i minst tre år. Studier visar att över 90 procent har en skyddande antikroppsnivå ännu fem år efter den andra påfyllnadsdosen, det vill säga efter sammanlagt fem vaccindoser.

Källa: Folkhälsomyndigheten om TBE

FAKTA/Så ska du TBE-vaccinera dig

TBE-vaccination rekommenderas till barn och vuxna som vistas i naturen i riskområden för TBE-smitta. Även resenärer som kommer att vistas i skog och mark på Åland, i Baltikum eller i särskilda riskområden i Centraleuropa eller Östeuropa rekommenderas vaccinera sig. Grundvaccinationen består av tre doser där dos två ges en till tre månader efter dos ett. Dos tre ges efter fem till tolv månader. Personer som  fyllt 50 år rekommenderas fyra doser som grundvacination. Den fjärde dosen ges mellan fem och tolv månader efter den tredje.På Folkhälsomyndighetens hemsida hittar du mer information och en karta över riskområden.

Källa: Vårdgivarguiden.se, Folkhälsomyndigheten

Föregående artikel Ny covidbehandling för utsatt patientgrupp testas
Nästa artikel Ökat antal ATMP fick klartecken i EU i fjol