Tatuering håller koll på blodsockret

En tatuering som bleknar med stigande blodsockernivåer ska göra det lättare för diabetiker att övervaka sin sjukdom. Utan ständiga nålstick.

23 sep 2002, kl 13:40
0

Bakom tatueringen, som fortfarande befinner sig på utvecklingsstadiet, står forskarna Gerard Coté, vid Texas A&M University, och Michael Pishko, vid Penn State University. Med hjälp av små polymerkulor belagda med fluorescerande molekyler har de skapat en kroppsburen biosensor för glukos.
Kulorna, som består av en polyetylenglykolgel, är gjorda så att glukos hellre binder till ytan än de fluorescerande molekylerna. Därför är tatueringen mest fluorescerande vid låga glukosnivåer och bleknar i takt med stigande glukosnivåer.
Tillsammans med en detektor, i exempelvis klockformat, som läser av den fluorescerande nivån hos tatueringen och omvandlar den till motsvarande glukosnivå, kan en diabetiker kontinuerligt övervaka sitt blodsocker utan ständiga nålstick.

Lovande reultat
I likhet med konventionella tatueringar injiceras polymerkulorna med nål i huden. Men medan en normal tatuerings bläck-partiklar tas upp av hudcellerna, är polymerkulorna alltför stora för att rymmas i hudcellerna. De stannar istället i den vätska som omger cellerna.
? Det är just det som gör att det hela fungerar. Glukosnivåerna i vätskan mellan cellerna beror nämligen på glukosnivåerna i blodet. Inne i cellerna omvandlas däremot glukos nästan omedelbart till energi, säger Gerard Coté.
Biosensorn bör inte utsättas för konstant solljus, men ska samtidigt vara lättillgänglig för bäraren, vilket gör magen eller överarmens insida till lämpliga placeringar.
? Vi har patenterat tekniken och djurstudier pågår. Preliminära studier på råttor har gett mycket lovande resultat. Vi har injicerat tatuerade råttor med glukos och sett att tatueringen bleknar såsom förväntat, berättar Gerard Coté.
På frågan hur snart deras uppfinning kan förverkligas och bli en kommersiell produkt svarar professor Coté:
? Det beror mest på om något företag nappar på tekniken eller om vi själva kommersialiserar den via våra universitet.
Gittan Cedervall