Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, behöver utökade resurser för att kunna möta regionernas växande behov av hälsoekonomiska bedömningar av nya terapier. Det skriver Jonathan Lind Martinsson, enhetschef vid TLV, i ett mejlsvar till Läkemedelsvärlden där han även framhåller att myndigheten lyft detta behov till regeringen.
I mejlsvaret kommenterar han synpunkter från NT-rådet, regionernas gemensamma organ för nationellt införande av nya terapier.
Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket värderar
TLV har en central roll när NT-rådet ska rekommendera regionerna att införa en ny terapi i slutenvården, eller avråda från det. Detta genom att NT-rådet beställer en hälsoekonomisk bedömning av TLV och använder den som underlag för sin rekommendation till regionerna.
Men NT-rådet tycker att det har börjat ta för lång tid för TLV att leverera de hälsoekonomiska underlagen. Det skriver NT-rådet i en kort sammanfattning av sin verksamhet under 2020.
Under fjolåret tog det i genomsnitt sju månader efter att EU-kommissionen godkänt ett nytt slutenvårdsläkemedel innan TLV:s bedömning var klar. ”Det är betydligt längre än tidigare år”, skriver NT-rådet som menar att fördröjningen bidrar till att det tar allt längre tid innan rekommendationerna till vården blir klara.
Fler än tidigare
NT-rådet skriver vidare att fördröjningen från TLV ”kan antingen bero på att det tar lång tid för företagen att leverera underlag till TLV, eller på TLV:s egna handläggningstider”.
Jonathan Lind Martinsson, enhetschef vid TLV:s avdelning för värdebaserad prissättning, håller med om att bedömningarna tar längre tid. Men enligt honom är den främsta förklaringen en ökad efterfrågan:
”TLV har under 2019 och 2020 mottagit ett högre antal beställningar på hälsoekonomiska bedömningar för läkemedel inom slutenvården från NT-rådet jämfört med tidigare. Detta är positivt, men ökningen har dessvärre medfört att handläggningen har tagit längre tid”, skriver han till Läkemedelsvärlden.
Från att tidigare ha gjort tio-tolv bedömningar per år åt NT-rådet, färdigställde TLV i fjol 14 stycken, framhåller Jonathan Lind Martinsson. Hittills i år har tre hälsoekonomiska bedömningar färdigställts och ytterligare 13 pågår.
”När TLV började med att utvärdera klinikläkemedel var bedömningen att det skulle vara 5-6 per år”, förklarar han.
Samtidigt är de båda aktörerna eniga om att behovet av hälsoekonomiska bedömningar kommer att fortsätta växa. Detta inte minst med tanke på att allt fler avancerade cell- och genterapier samt kombinationsbehandlingar förväntas bli godkända de kommande åren.