Regeringen meddelade på tisdagen vid en presskonferens att Sverige ansluter sig till det EU-gemensamma avtalet om covid-19-vaccin från de samarbetande företagen Pfizer och Biontech. Förutsatt att vaccinet blir godkänt kommer Sverige att få tillgång till 4,5 miljoner doser- Detta räcker till att vaccinera 2,25 miljoner personer.
– Det motsvarar till exempel alla över 65 år, sade statsminister Stefan Löfven.
Sedan tidigare har Sverige genom EU avtal med företagen Astrazeneca respektive Janssen.
– Om alla de tre vacciner som vi har avtal om blir godkända så har vi säkrat så många doser att det räcker till hela Sveriges befolkning, sade Stefan Löfven.
Han framhöll samtidigt att EU:s förhandlingar med andra vaccinutvecklare, bland andra Moderna, fortsätter. Den svenska regeringen är beredd att teckna ännu fler vaccinavtal.
– Vi ser det som ett sätt att sprida riskerna.
Covid-19-vaccin kommer pö om pö
Såväl Pfizer som Moderna har de senaste dagarna gått ut med preliminära data från de pågående fas III-studierna. Dessa säger att båda företagens vacciner har en skyddseffekt på över 90 procent.
– Det ser mycket lovande ut. 90 procent är väldigt bra, sade Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström som medverkade vid presskonferensen.
– Men vi ska komma ihåg att det handlar om delavläsningar av pågående studier. Det finns många frågor kvar. Exempelvis hur effektivt skydd vaccinerna ger hos äldre och hur länge skyddseffekten sitter i.
Richard Bergström förklarade att de allra första doserna med covid-19-vaccin kan nå Sverige tidigast i januari 2021. Eftersom både godkännandeprocesserna och tillverkningen tar tid kan vi enligt Richard Bergström sedan räkna med att få leveranser av några hundratusen doser per månad. Det kan också komma leveranser av flera olika vacciner parallellt.
– Detta kommer att ske pö om pö, sade han.
Vaccineringen en utmaning
Även Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson medverkade. Han berättade att det pågår ett omfattande arbete med att förbereda den logistikapparat som måste finnas för att få ut vaccindoserna till dem som ska vaccineras.
– Det blir en utmaning som kräver god planering och stor flexibilitet att samtidigt hantera flera vacciner med delvis olika egenskaper. Det kan finnas skillnader till exempel beträffande biverkningsprofiler och kraven på kylförvaring, sade han.
– Jag vill inte vara en dysterkvist, men jag vet av erfarenhet att det inte kommer att bli helt oproblematiskt utan en turbulent period
Johan Carlson redogjorde för att de som enligt planerna kommer att vaccineras först är personer som är 70 år och äldre, medicinska riskgrupper och personal i vård och omsorg.
Han underströk också att även när det finns godkända covid-19-vacciner och vaccineringen har startat, kommer också andra åtgärder för att begränsa smittan att behövas.
– Vacciner är bara ett av flera verktyg för att hantera pandemin. Vi kommer att behöva fortsätta leva med vissa restriktioner trots vacciner och det är i dag svårt att säga hur länge.