Under gårdagen fattade världshälsoorganisationen WHO beslut om att klassa utbrottet av coronavirus som ett internationellt hot mot människors hälsa. Det innebär bland annat att WHO får utfärda tillfälliga rekommendationer till världens länder om till exempel samarbete och resursdelning för att begränsa utbrottet.
På fredag förmiddag höll regeringen en pressträff med anledning av det nya läget. Folkhälsomyndigheten generaldirektör Johan Carlson påtalade att WHO:s nya klassning inte ska översättas eller tolkas som ett ”internationellt nödläge” – vilket har gjorts i vissa medier – utan som ett ”internationellt hot mot människors hälsa”.
Oro för coronavirus utanför Kina
– Det bekymmer som man uttalar och som vi identifierat i Sverige är risken för att ett utbrott ska etablera sig utanför Kina, framför allt i länder med stor befolkning, dåliga resurser och dålig infrastruktur. Då kommer vi i ett annat läge för då kommer infektionen att komma från olika håll till olika delar av världen. Men där är vi inte än, sade Johan Carlson.
Den överväldigade majoriteten av smittade av coronaviruset finns i Kina. Hittills har 20 personer testats för coronavirus i Sverige. Inget av fallen har varit positivt, meddelar Folkhälsomyndigheten. Häromdagen bekräftades att en person i Finland, som rest från Kina, testats positivt för viruset.
Vid presskonferensen vidhöll Johan Carlson att den svenska beredskapen för att hantera nuvarande situation är god, med snabb diagnostik och snabbt omhändertagande av eventuellt smittade. Men för att stärka beredskapen inför möjligheten att läget förändras vill Folkhälsomyndigheten klassa det nya coronaviruset som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom. Därför kommer man under dagen att göra en sådan hemställan hos regeringen.
Möjlighet till tvångsåtgärder
– Det innebär inte att vi ser på situationen på ett annat sätt än tidigare, men vi vill ha alla resurser att hantera ett utbrott om vi skulle få ett här. Det är dock något som vi bedömer som en liten risk, sade Johan Carlson.
Genom att klassa sjukdomen som allmän- och samhällsfarlig finns möjlighet att vidta vissa tvångsåtgärder som annars inte är möjliga. Det handlar bland annat om skyldighet för den enskilda att informera andra om smitta och möjligheter att isolera folk mot sin vilja i syfte att stoppa smittspridning.
Socialminister Lena Hallengren, som också medverkade på pressträffen, sade att regeringen skulle behandla Folkhälsomyndighetens hemställan ”skyndsamt”.