I tullen ser man hur förpackningar med receptbelagda läkemedel passerar genom utan problem. Lars Hansson vid Tullverket i Malmö är nationell tullspecialist inom narkotika, doping och läkemedel. Han bekräftar att tullen har svårt att ingripa mot förpackningar med läkemedel som kommer från utlandet.
? De som säljer läkemedel med hjälp av internet kan regelverket. Och vi kan inte göra något så länge postförpackningarna följer anvisningarna från Läkemedelsverket, säger Lars Hansson.
Enligt anvisningarna får en privatperson införa läkemedel för ett års personligt bruk från andra länder inom EU/EES-området. För receptbelagda läkemedel ska det finnas recept från behörig förskrivare inom EU/EES.
? Men de formella reglerna är enkla att kringgå. Det är bara att sätta ett kryss i en ruta på en internetbeställning och klicka iväg den. Även om vi vet att det medföljande ?receptet? egentligen inte är korrekt kan vi inte göra något idag, säger Lars Hansson.
Privatpersoner som köper exempelvis Viagra på internet begår inget lagbrott.
? Men företagen som marknadsför läkemedel på internetsajter till svenskar gör det, säger Rikard Bergman, jurist på Läkemedelsverket.
Men att komma åt företag som bryter mot lagen är inte enkelt. Enligt tidningen Expressen har 16 internetföretag anmälts för olovlig läkemedelsförsäljning. Men inget företag har åtalats. I något fall har förundersökningen lagts ner med motiveringen att brott ej kunde styrkas.
Men Lars Hansson menar ändå att man ska försöka försvåra oönskad verksamhet. Därför finns en projektgrupp där tullen samarbetar med polis och åklagare.
? Vi vill göra det mindre attraktivt att nå svenska kunder. Det behövs internationell samordning av lagar för att komma åt internetbaserad brottslighet, men vi kan idag inte ens enas om substanser ska klassas som narkotika eller läkemedel. Och det krävs mer resurser. Vi måste bli fler som jobbar med de här frågorna.