Malin Grape om 2024 års FN-möte om antibiotikaresistens:
”Sverige driver på för att sätta konkreta mål”
Malin Grape. Foto: Ninni Andersson/regeringskansliet

”Sverige driver på för att sätta konkreta mål”

AMR-ambassadören är försiktigt hoppfull inför nästa års globala högnivåmöte om antibiotikaresistens.

8 dec 2023, kl 07:45
0

Att världen får tydligare FN-mål om antibiotika och arbetet mot antimikrobiell resistens är just nu högsta prioritet för Malin Grape.

Tror på signalvärdet

Malin Grape är Sveriges och världens första AMR-ambassadör (AMR=Anti Microbial Resistance). Uppdraget är att föra ut svenska arbetssätt mot antibiotikaresistens i världen. Hon företräder Sverige i olika sammanhang i dessa frågor.

Hon fick uppdraget våren 2022, som Läkemedelsvärlden rapporterade. Regeringen har nu förlängt hennes förordnande till sista december 2024.

– Att Sverige utsett en ambassadör för arbetet med antimikrobiell resistens har gett oss mycket uppmärksamhet och goodwill internationellt. Det har också ett starkt signalvärde, säger hon till Läkemedelsvärlden.

FN-mål om antibiotika

För närvarande går en stor del av hennes arbetstid åt till olika förberedelser inför FN:s högnivåmöte om antimikrobiell resistens i september nästa år.

Det blir andra gången som FN-länderna samlas för att på högsta politiska nivå diskutera det växande globala hälsohotet från läkemedelsresistenta infektioner. Det första högnivåmötet om antibiotikaresistens hölls 2016.

I en intervju hos Läkemedelsvärlden nyligen uttryckte professor Otto Cars, en av Sveriges främsta experter på antibiotikaresistens, stark oro och frustration. Han efterlyste också kraftfulla initiativ från den svenska regeringen inför 2024 års högnivåmöte.

– Läget är kritiskt. Vi måste få till en internationell politisk process som lyfter den här frågan till en helt annan nivå än hittills, sa han.

Vill se tidsatta FN-mål om antibiotika

Malin Grape håller med om att det är angeläget att det kommande FN-mötet ger handfasta resultat. Mer handfasta än det första mötet så här i efterhand har visat sig göra.

– Den politiska deklarationen från mötet 2016 innehöll inte så många konkreta mål och åtaganden för länderna. Kanske var inte tiden mogen för det då? säger hon.

– Men nu är det viktigt att länderna enas om tydliga och tidsatta mål. Det gäller också att besluta om uppföljningsmekanismer. Sverige kommer att driva på för detta. Vi har redan inlett det arbetet genom en rad nationella och internationella kontakter och möten.

Vill nå nya länder

Hon framhåller att det gäller för Sverige att inte bara diskutera med de länder som delar vår syn på antibiotikafrågan.

– Vi satsar på att försöka nå de vi inte redan pratar med.

En nyckelgrupp av länder är då låginkomstländer med hög antibiotikaresistens men små resurser för att bekämpa den.

– Det blir en viktig fråga att få med de fattigaste länderna i och att se till att de får stöd i sitt arbete mot den ökande resistensutvecklingen. Detta får inte uppfattas som något som bara rika länder intresserar sig för i syfte att skydda oss själva.

– Det är fattiga länder som är allra hårdast drabbade av resistensproblemen. De behöver bland annat hjälp att bygga upp övervakningssystem så att de får en bättre bild av sin egen situation och kan prioritera insatser utifrån den.

Tror på mötets betydelse

Skeptiker kanske frågar sig om några dagars förhandlingar mellan höga politiker och tjänstemän verkligen kan ha så stor betydelse för vart resistensutvecklingen tar vägen.

Spelar det någon roll vad man sätter för FN-mål för antibiotika och arbetet mot resistens? De deklarationer man enas om blir ju ändå inte bindande för länderna.

– Det är en fullt rimlig kritik, säger Malin Grape.

– Och i det som sägs på själva mötet och i de officiella deklarationerna kommer det säkert att finnas en hel del fluffigt och många storslagna ord. Men jag är ändå övertygad om att högnivåmötet kan bli väldigt viktigt.

Lyfter upp frågorna

Hon förklarar:

– Dels är det viktigt eftersom det ger möjlighet att lyfta de här frågorna till allra högsta politiska nivå, även i länder där man ännu inte prioriterar dem lika högt som vi.

– Men den allra största betydelsen har inte själva mötet utan allt det som nu händer världen runt under månaderna fram till september. Alla samtal och allt manglande som gör att vi kan väcka större gehör för att slå vakt om pålitlig tillgång till effektiv behandling mot infektionssjukdomar.

– Och efter mötet ska vi ta arbetet vidare och då förhoppningsvis med starkare stöd och tydligare målsättningar för alla länder.