Svenskt preparat kan ge snabbare förlossning

Svenskt preparat kan ge snabbare förlossning

En heparinanalog kan komma att hjälpa kvinnor med långdragna förlossningar i framtiden. Förhoppningen är att det ska underlätta förlossningarna och kunna minska antalet akuta kejsarsnitt. Just nu pågår studier på 15 kliniker runt om i Sverige.

12 nov 2008, kl 11:40
0

Annons

En långdragen förlossning är jobbig för både mamma och barn. I dag får hälften av alla kvinnor som föder sitt första barn värkstimulerande medel på grund av svaga och ineffektiva värkar. Hos 15-25 procent är värkarbetet så svagt att mamman måste förlösas med akut kejsarsnitt eller med hjälp av sugklocka.

Femton förlossningskliniker i Sverige deltar just nu i en studie med ett preparat som gör att förlossningen går snabbare. Läkemedelskandidaten heter PPL02 och är ett heparinanalog som påverkar muskulaturen och gör livmodertappen mjukare vilket i sin tur gör förlossningsarbetet smidigare.

Ett av sjukhusen som deltar i studien är Kärnsjukhuset i Skövde, KSS. Där värvas just nu gravida kvinnor som vill delta.
–  Anledningen till upptäckten var att man hade sett att kvinnor som behandlades med heparin hade snabbare förlossningar än andra. berättar förlossningsöverläkare Jan Leyon som är ansvarig för studien vid KSS.

Den aktuella substansen PPL02 påminner om heparin (heparinnatrium) men är förändrad så att det inte har samma blodförtunnande effekt. Kvinnorna som deltar i studien är förstagångsföderskor mellan 18 och 40 år som haft en graviditet utan komplikationer. Kvinnorna får en subkutan injektion med 0,4 ml av substansen per dag i en vecka innan förlossningen. Hälften av deltagarna får placebo i form av saltlösning.

I vår beräknas studien vara klar.
– Förhoppningen är att behandling kan ges till kvinnor med en långdragen förlossning och kunna undvika fall som annars leder till kejsarsnitt. En annan grupp är de som av någon anledning måste få sin förlossning igångsatt. Då är livmodertappen helt oförberedd och med behandlingen skulle det kunna göra muskulaturen mjukare, säger Jan Leyon.