Svenska register grunden för nytt industrisamarbete
Merck & Co/MSD och Karolinska institutet har ingått ett femårigt avtal om ett gemensamt forskningsprojekt med så kallade real world data. Fr vä till hö: Susan Shiff (Merck & Co), Stina Salomonsson (MSD), Richard Cowburn (KI) och Alexander von Gabain (KI).

Svenska register grunden för nytt industrisamarbete

Läkemedelsbolaget Merck & Co mångmiljonsatsar på ett femårigt samarbete med Karolinska institutet. Med hjälp av registerdata ska man bland annat få ökad förståelse för olika sjukdomar.

22 nov 2016, kl 13:52
0

Annons

Anders Gustafsson.

Det amerikanska läkemedelsbolaget Merck & Co Inc., i Europa under namnet MSD, och Karolinska institutet har tecknat ett femårigt avtal om att tillsammans studera patientdata som finns i de svenska registren.

Syftet är inte helt tydligt, men det handlar bland annat om att få ökad kunskap om diverse sjukdomar för att på sikt förbättra behandlingen för patienterna.

– Avtalet är ganska flexibelt skrivet. Många sjukdomar är komplexa och bland annat handlar det om att förstå dem bättre, men i grunden handlar avtalet om att bygga kunskap sade Anders Gustafsson, dekan för forskning på Karolinska institutet, vid en sammankomst i går måndag där avtalet presenterades.

Några av Mercks fokusområden inom läkemedelsutveckling är diabetes, Alzheimer, hjärtakärl och hepatit C. Men inte heller Susan Shiff, ansvarig för Core på Merck & Co Inc., ville konkretisera samarbetet ytterligare, utan poängterade att man vill försöka besvara många olika frågor.

– Det kan handla om hur patienten upplever vården eller vilken information doktorerna saknar i olika situationer. Men oavsett vad vi kommer att studera ska vi ha patienten i centrum, sade hon.

Hur den framtida forskningen ska utformas bestäms av en styrgrupp med representanter från läkemedelsbolaget och KI. Den uttalade ambitionen är sedan att publicera de data man får fram.

Merck & Co har liknande samarbeten kring registerdata med universitet i USA och Israel och att valet denna gång föll på KI och Sverige beror bland annat på de svenska personnumren.

– Vi vill ha tillgång till de patientdata som finns här och som inte finns någon annanstans. Vi har också en lång historia av att arbeta med KI och vet att det här bedrivs forskning i världsklass. Inte minst inom epidemiologi, sade Susan Shiff.

Forskningssamarbetet sträcker sig över fem år och finansieras av Merck & Co, det första året med tio miljoner kronor. Hur stor den efterföljande investeringen blir finns ingen uppgift om mer än att beslut om detta fattas under projektets gång.

Men även om det är Merck & Co som står för all finansiering ser inte Anders Gustafsson något problem med att Karolinska institutet samarbetar med läkemedelsbolaget.

– Nej, inte alls. Vi har en gemensam styrstruktur på detta och lika många representanter som Merck i styrgruppen. Det handlar inte om någon uppdragsforskning åt företaget, sade Anders Gustafsson.

För KIs del hoppas Anders Gustafsson att samarbetet ska leda till ny kunskap som på sikt kan leda till nya läkemedel och behandlingsformer, men också till ökad kunskap om hur industrin arbetar.

– Genom samarbetet får vi tillgång till ny kompetens, bland annat av hur ett läkemedelsföretag som Merck & Co jobbar och tänker kring vissa frågor.

Samarbetsavtalet som undertecknades i går måndag sträcker sig fram till år 2021.