Resultatet av jämförelsen, som gjorts av TLV på uppdrag av regeringen, liknar den analys som OECD gjorde 2007, det vill säga att läkemedelsföretagen får jämförelsevis bra betalt för sina patenterade läkemedel i Sverige, medan den relativt låga handelsmarginalen för apoteken gör att utpriset hålls nere. Ökningen av marginalen i samband med apoteksomregleringen tycks inte nämnvärt ha påverkat det förhållandet när det gäller nyintroducerade patenterade läkemedel.
I TLV:s analys ingår 15 europeiska länder, bland annat de nordiska. I analysen har priset på 52 nyintroducerade patenterade läkemedel, som i Sverige ingår i läkemedelsförmånen jämförts.
TLV har utgått från listpriserna i jämförelseländerna, väl medvetet om att dessa ibland inte är de verkliga, eftersom det i flera av länderna finns system för rabatter. IMS Health Sweden som tagit fram underlaget har inte kunnat hjälpa TLV med att ta reda på dessa rabatter eftersom de ofta är hemliga och därför har man i analysen jämfört med ländernas officiella listpriser.
De här 52 nyintroducerade läkemedlen utgjorde en relativt liten del av försäljningsvolymen. Totalt sålde de för 53 miljoner kronor under en månad 2011, 2,7 procent.
? Jämförelsen gäller alltså ett antal nyintroducerade patenterade läkemedel med relativt höga kostnader per förpackning, understryker Love Linnér på TLV.
Den svenska apoteksmarginalen i ett internationellt perspektiv är låg mätt i procent, framför allt på läkemedel med högt försäljningspris.
- Läkemedel
Svenska läkemedelspriser i mitten
För läkemedel med patent som introducerats i Sverige de fem senaste åren, mellan 2007 och 2011, ligger de svenska apotekens inköpspriser ungefär på ett genomsnitt av de övriga 15 ländernas priser. Tittar man istället på utförsäljningspriset alltså det pris som apoteken säljer för är det betydligt fler länder med ett högre pris.