Svenska forskare deltar i europeiskt vaccinprojekt

Svenska forskare deltar i europeiskt vaccinprojekt

Forskare i Lund och Göteborg ingår i projektet som ska snabba på framtagandet av vacciner mot flera sjukdomar.

16 aug 2021, kl 09:46
0

Ett nytt europeiskt forskningssamarbete ska snabba på processen att ta fram vacciner. I projektet, som kallas Inno4vac, ingår experter från elva länder och den europeiska läkemedelsindustrin och EU satsar totalt 33 miljoner euro på samarbetet. Från Sverige medverkar forskare från Göteborgs universitet samt Lunds universitet.

I projektet ska forskarna ta fram humana 3D-modeller som ska kunna användas för forskning om vacciner mot infektion i luftvägar, mag-tarmkanal samt sexuellt överförbara sjukdomar.

Behöver effektivisera framtagningen

Att vaccinerna mot covid-19 kunde tas fram på så kort tid är exceptionellt. I genomsnitt tar det mer än tio år att forska fram ett vaccin och det kostar minst 800 miljoner euro, enligt European vaccine initiative som samordnar projektet. RNA-vacciner kunde tas fram i rekordfart eftersom det fanns många års grundforskning.

Men det är många sjukdomar som lämpar sig för RNA-baserade vacciner. Vi behöver metoder att snabba på och effektivisera framtagningen även av andra nya vaccin, både för att minska kostnaderna och för att korta utvecklingstiden, säger Ali Harandi, som leder en forskargrupp inom immunologi och vaccinforskning vid institutionen för biomedicin på Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Inno4vac ska förutsäga bästa kandidaterna

I det nya projektet deltar totalt 41 parter från akademi och läkemedelsindustri i elva länder.

Forskarna ska tillsammans utveckla och tillämpa nya modeller som är baserade på immunologi och datavetenskapliga algoritmer. Dessa ska sedan kunna användas för att förutsäga vilka vaccinkandidater som kommer att fungera bäst i kliniska prövningar. I dag testas potentiella vacciner först i cellodling, sedan i djurmodeller och därefter i flera steg i kliniska prövningar på människor.

– Det är tyvärr mycket vanligt att vaccinkandidater som ger bra resultat i djurstudier fungerar betydligt sämre för människa. Målet är att ta fram modeller och metoder som tidigt kan användas för att välja den bästa kandidaten, för att spara både tid och pengar, säger Ali Harandi.

Inno4vac startar i september och kommer att pågå fram till våren 2027.