Sedan 1997 har forskarna bakom Multiferon väntat på resultaten från den drygt åtta år långa studie av läkemedlet som pågått i Tyskland. När beskedet kom i somras var det ett glädjebud för Örjan Norberg, vd i företaget Viranative, och hans kollegor. Deras humana interferon som renats fram från leukocyter hade givit god effekt på de behandlade patienterna.
– Vi har länge arbetat för att visa att multiferon är en effektiv behandling för vissa cancertyper och studieresultatet plus godkännandet från Läkemedelsverket känns verkligen bra, säger Örjan Norberg.
Färre immunreaktioner
Hudcancer är den snabbast växande cancerformen i Sverige och varje år insjuknar drygt 2 000 personer. Melanom utgör drygt fyra procent av alla hudcancerfall men ligger bakom 79 procent av dödsfallen. En effektiv behandling har därför länge stått på patienters och läkares önskelista. Idag behandlas tumören med syntetiska tillväxthämmande interferon som produceras av bakterier, i kombination med operation och cellgifter.
Ett av problemen med de syntetiska interferonerna är att de startar en rad immunologiska reaktioner som påverkar patienterna negativt. På Viranative som startade 1985 som en avknoppning från Umeå Universitet, har man nu istället renat fram interferon från humanleukocyter.
Roger Henriksson, professor i onkologi vid Universitetssjukhuset i Umeå, har varit medicinsk rådgivare åt Viranative, men har inga kopplingar till företaget sedan några år tillbaka.
– Denna studie är en av de verkligt få kontrollerade kliniska studier som visar mycket bra resultat för den högriskgrupp av cancerpatienter som det här är. Ändå finns det behov av ytterligare studier som kan bekräfta resultaten.
Örjan Norberg berättar att det länge funnits teoretiska funderingar på att rena fram ett humant interferon för att se om man på så sätt kunde komma runt de immunologiska komplikationerna. I studien, som publicerades i Acta Oncologica i juni, hade patienterna som fått multiferon efter kirurgisk behandling och cellgifter en överlevnad på 50 procent. Detta ska jämföras med 25 procents överlevnad i kontrollgruppen som inte fick någon behandling, trots att multiferon gavs i lägre doser och under kortare tid än gängse inteferonpreparat.
Men alla sätter inte lika stort hopp till resultaten. Ulrika Stierner, överläkare vid onkologiska kliniken på Sahlgrenska Universitetssjukhuset är en av dem som är skeptiska.
– Det här är en delvis retrospektiv studie och jag menar att det behövs ytterligare studier för att verifiera resultaten.
Förutom i Sverige är multiferon godkänt i Mexiko och man väntar nu svar från fler länder.
Petra Hedbom