Svårt utvärdera strålskydd för prostatapatienter

Svårt utvärdera strålskydd för prostatapatienter

Vården uppmanas avvakta med produkter som ska minska biverkningar av strålning mot prostatacancer.

5 apr 2022, kl 08:49
0

Produkter kallade ”rectal spacers” ska ge strålskydd för prostatapatienter och därmed minska risken för biverkningar av cancerbehandlingen. Men det medicintekniska produktrådet, MTP-rådet, uppmanar nu regionerna att avvakta med att införa dessa produkter i prostatacancervården.

Skälet är att det inte finns tillräckligt underlag för att utvärdera nyttan av produkterna i relation till kostnaderna. Detta i sin tur eftersom tillverkarna enligt rådet inte medverkat till utvärdering.

I fyra regioner ska dock vården testa produkterna i syfte att öka kunskapen om dem.

Produkter ska ge strålskydd för prostatapatienter

Strålbehandling och operation är i dag de två potentiellt botande behandlingsalternativen vid prostatacancer i tidigare stadier. Vid strålbehandling av prostatacancer riskerar ändtarm och urinblåsa att drabbas av strålskador. Detta kan leda till påfrestande biverkningar som analinkontinens, svårigheter att tömma urinblåsan samt störd sexuell funktion.

De produkter som kallas rectal spacers ska minska risken för sådana strålskador. Produkterna utgörs av material som förs in i vävnaden mellan prostata och ändtarm för att tillfälligt öka avståndet mellan organen. Syftet är att minska den stråldos som träffar ändtarmen.

MTP-rådet har nu försökt utvärdera två av dessa produkter som heter Spaceoar hydrogel respektive Barrigel. Båda är CE-märkta. De förs in i kroppen genom injektioner i mellangården hos mannen före behandlingen. De bildar en gel som stannar kvar i området i flera månader tills kroppen så småningom absorberar och utsöndrar produkten.

Ville inte medverka

MTP-rådet bad Tandvårds- och läkemedelsförsäkringsverket, TLV, att göra en hälsoekonomisk bedömning av produkterna. Men när TLV i höstas påbörjade det jobbet visade det sig att företagen bakom produkterna tackade nej till att medverka.

TLV kunde därför inte göra någon hälsoekonomisk bedömning. På grund av detta avråder MTP-rådet från att använda produkterna i rutinsjukvård till dess att mer kunskap om dem finns.

Fyra regioner är dock undantagna. Region Skåne, Västra Götalandsregionen, Region Uppsala och Region Västerbotten håller redan på att införa någon av de två medicintekniska produkterna. De ska göra det stegvis och gemensamt utvärdera införandet, bland annat med hjälp av det nationella prostatacancerregistret.

Förhoppningen är att detta ska ge bättre underlag så att det går att göra en mer slutgiltig bedömning av produkterna. MTP-rådet uppmanar också företagen att komma in med mer underlag och skriver att det i så fall kan bli aktuellt att uppdatera avvakta-rekommendationen till regionerna.