Svårt se om felanvändning av paracetamol ökar

Den senaste tidens medierapportering om att överdoseringar och
felanvändning av smärtstillande som paracetamol är bra menar
Läkemedelsverket. Men statistiken visar inte på några drastiska
förändringar.

18 jan 2011, kl 12:05
0

Annons

Den senaste månaden har flera medier rapporterat om att många unga missbrukar smärtstillande medel med framför allt paracetamol, omedvetna om riskerna för allvarliga biverkningar. Dagligvaruhandelns såväl som myndigheternas kontroll av försäljningen har kritiserats hårt. I förra veckan kom också besked från amerikanska myndigheter att man minskar mängden paracetamol i vissa receptbelagda kombinationspreparat för att minska risken för intoxikationer.

På Läkemedelsverket följer man utvecklingen noga och jobbar med flera uppföljningsprojekt vad gäller både paracetamol och handeln med receptfritt i stort. Men att antalet förgiftningar skulle ha ökat sedan omregleringen ser man inga tydliga siffror på.
– Nej vi kan inte se det klart utifrån information från bland annat Giftinformationscentralen, säger Lennart Forslund, medicinsk inforamatör på Läkemedelsverket.

Inte heller försäljningen har ökat radikalt. Antalet förpackningar av paracetamol som säljs har legat ganska konstant men antalet tabletter i varje förpackning har däremot minskat från 30 till 20 berättar Lennart Forslund.
– Men statistiken är svårgenomtränglig och vi kommer att gå vidare  och gå igenom andra källor och register som diagnosregister, för att se om det ligger någonting bakom larmrapporterna säger han.

Enligt Lennart Forslund är diskussionen om paracetamol ständigt aktuell på Läkemedelsverket, både den receptfria försäljningen och den om doser i kombinationspreparat som Citodon. Men idag är man inte i något läge där man kommer följa efter USA och minska maxdosen av paracetamol i dessa. Han menar att artikelserier som den i Svenska Dagbladet är bra för det gör allmänheten uppmärksam på riskerna, men att det inte påverkar myndighetens arbete i stort.
– Vi tittar både på forskning kring biverkningar av paracetamol och hur användningen av det förändras. Så har vi ett antal uppföljningsprojekt om handeln med receptfritt, det ligger i vårt regeringsuppdrag och något vi och andra som Statskontoret ständigt arbetar med.

Från Läkemedelsverket utesluter man inte att det kan komma regulatoriska förändringar när resultaten från utvärderingarna blir klara.
– Visar det sig att det är ett hälsoproblem så kan det bli aktuellt. Men tar minst ett halvår innan vi har någonting klart, säger Lennart Forslund.